Akşener: Türkiye’de kara para devlet eliyle aklanıyor

Yayın tarihi: 27 Ekim 2021 Çarşamba 10:52 am - Güncelleme: 27 Ekim 2021 Çarşamba 4:52 pm

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. ARTAGAN projesine değinen Akşener, kara para aklamak suçundan ötürü gri listeye girilmesini eleştirdi. Akşener, “Türkiye’de kara para, devlet eliyle aklanıyor” dedi.

Meral Akşener, Meclis’te yaptığı grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis’te yapılan 2022 bütçe görüşmelerini ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını eleştiren Akşener, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kaybedeceği mesajını verdi. Akşener, “Bu bütçe, sayın Erdoğan’ın giderayak milletimize attığı son kazığın bütçesidir” ifadelerini kullandı.

Akşener’in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Geçtiğimiz hafta gördük ki sayın Erdoğan’ın milli güvenlik tanımı kendi koltuğunun güvenliğinden başka bir şey değil. Koltuğunu sağlayan herkes ve her şey için kendisi için milli güvenlik tehdidi. Geçinemiyor musun? O zaman teröristsin. Sosyal medyada eleştiri mi yazdın? O zaman milli güvenliğimiz için bir tehditsin. Partili cumhurbaşkanlığı sistemi ülkemiz için başlı başına bir milli güvenlik tehdididir. Bu sistemin pençesinde Türkiye her hafta yeni bir krizle karşı karşıya kalıyor.

“ÇAMAŞIR SUYU REKLAMI DEĞİL”

2023’te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz diyenler bugün ülkemizi ilk 20 ekonominin bile dışına çıkardılar. Gri listeye girdik. Bu listede Burkina Faso, Uganda, Filipinler var. Türkiye’nin düşürüldüğü duruma bakar mısınız? Bu rezillik karşısında iktidar her zaman yaptıkları gibi dış güçler demeye başladılar. Türkiye’de maalesef devlet eliyle para aklanıyor. Yurt dışında paranız varsa veya yurt içinde kanunsuz yollardan kazandığınız parayı yurt dışına çıkardıysanız bu parayı aklamak için uğraşmanıza hiç gerek yok. Hemen varlık barışı için müracaat edip yüzde 1 komisyonla bu parayı hemen aklıyorsunuz. Bu ucube sistemde iktidar “Uyuşturucu mu satıyorsun, kaçakçılık mı yapıyorsun? Paranı getir. Yüzde 1 komisyonla seni de aklıyorum. Çamaşır suyu reklamı değil. AK Parti iktidarı.

Ülkemizin itibarını yerle bir eden bu tablo karşısında bize düşen görev milletimizden yetki alıp bu utancı temizlemektir. Nitekim ARTAGAN projemizin temelinde de bu mücadele yer alıyor. Para aklamanın dayanağı nakit paradır. ARTAGAN’ın vaat ettiği nakitsiz ekosistem bütün bu suçları temelinden yok edecek çözümler sunuyor. Onlar beceriksiz yönetimlerine kılıf arasınlar, kendi sonlarını getirsinler. Bizim onlarla kaybedecek vaktimiz yok.

“BÜTÇE, SAYIN ERDOĞAN’IN GİDERAYAK MİLLETİMİZE ATTIĞI SON KAZIĞIN BÜTÇESİDİR”

2022 Bütçesi Meclis’e geldi. Normal şartlarda bir sonraki yılın bütçeleri toplumu heyecanlandırır. Millet yeni bütçenin sorunlarına çözüm getirmesini ümit eder. Maalesef partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiğinden beri milletimiz bu heyecandan yoksun. Cumhuriyetin tüm imkanları 5 müteahhidin ve bir grup saray şımarığının hizmetine sunulacak. 2022 bütçesinde yoksulluğa, enflasyona, işsizliğe çare yok. Bu bütçede 5’li müşteri garantisi çetesi var. Bütçeye onlar için 42,5 milyar lira daha ödenek konulmuş. Bu çiftçiye verilen desteğin iki katı para demek. Saray müteahhidine gelince artış gerçek enflasyon kadar. Millete gelince ise TÜİK’in makyajlı enflasyonu kadar bile değil. 2017-2024 dönemi için hazinemizden saray garantili çeteye ödenecek para toplam 25 milyar dolar. ‘Köprü, hastane yapıyoruz ama milletimizin cebinden bir kuruş bile çıkmıyor’ diyenlere sesleniyorum. Bu parayı nereden ödüyorsunuz? Siz bu kadar açık seçik yalan söylemekten hiç mi utanmıyorsunuz? Bu bütçe bir savurganlık, israf bütçesidir. Bu bütçe, sayın Erdoğan’ın giderayak milletimize attığı son kazığın bütçesidir.

“MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞININ TABUTUNA SON ÇİVİ ÇAKILDI”

Sayın Erdoğan ve arkadaşları fantastik bir ekonomi teorisiyle karşımızdalar. ‘Faiz sebep enflasyon sonuçtur’ doktrininden sonra bu yetkin arkadaşlar şimdi de faizi indirip döviz kuru yükseldikçe ihracatın artacağını iddia ediyorlar. Rekabetçi kur diyorlar. Bu müthiş yeni teori doğrultusunda geçtiğimiz hafta politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16’ya çekti. Havuz gazetecilerinin bile savunamadığı bu akıl dolu hamle sonucu dolar 10 liraya dayandı. Kararın bizzat sayın Erdoğan’ın talimatıyla alınmış olduğunu cümle alem bildiği için de Merkez Bankası bağımsızlığının tabutuna son çivi de çakılmış oldu.

“GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM BAŞLANGIÇ OLACAK”

2010-2020 arasında ihracatımız yüzde 50 artmış. Son 50 yılın en düşük ihracat artışı geçtiğimiz 10 yılda gerçekleşmiş. Ülkemizde adalet sağlanmadıkça, liyakatli kadrolar iş başına gelmedikçe dışlayıcı kurumlar kapsayıcı kurumlara dönüşmedikçe, Erdoğan Merkez Bankası’nın yakasından düşmedikçe kur ne kadar artarsa artsın ihracatımız artmaz. İhracat için ya üretim artırılır ya da ürettiğiniz ürünlerin değerinde artış sağlarsınız. Üretim yeni girişimlerle fabrikalarla artar. Kilit sözcük yatırımdır bunun da şartı ekonomiye olan güvendir. AKP’nin iktidarında 5’li çeteye verilen ihale tutarı 200 milyar doların üzerinde. Ülkemizin yıllık toplam bütçesi 120 milyar dolar. Yıllar içinde 5’li çeteye verilen 200 milyar dolar Türkiye’nin toplam bütçesinden daha büyük bir kaynaktır. Biz projeye değil ranta karşıyız.

İYİ Parti iktidarında biz ihracatta rekabetçiliği kalite üzerinden kurgulayacağız. İhracat birim fiyatımızı artıracağız. İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem bizim için başlangıç noktası olacak. Üretim maliyetlerimizi Bangladeş, Mısır seviyesine çekip bu ülkelerle pazar savaşına girmek yerine ürün kalitemizi Almanya, Fransa seviyesine çıkartacağız. Türkiye’nin önündeki en büyük engel, dünyanın tam merkezinde küresel fırsatları kullanabilecek bir konumda olmasına rağmen yalnızlaştırmayı tercih eden iktidarın yanlış politikalarıdır.

“İKTİDARA TALİBİZ”

Diğer ülkeler 4G konuşurken biz 4.5G konuştuk ama sadece konuştuk. İş internet hızına geldiğinde bazı üniversitelerimizin 3G’nin ötesine geçemediğini görüyoruz. İnsan ve makine etkileşimi sağlayacak internet altyapısı yok. Ülkemizin içinde bulunduğu bu tablonun değişimi çok hızlı olacak. Bu değişimler sadece iradeyle ilgili. AK Parti iktidarı elindeki tüm fırsatları kaçırdı. O fırsatları değerlendirme sırası bizde. Şimdi sıra bizde, İYİ Parti’de. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için iktidara talibiz. Adalet, huzur, bereket için Türkiye’yi yönetmeye talibiz. Ülkesini seven devletinin hazinesine el atmaz.