AKP’li vekilin ifadeleri kriz çıkardı! Almanya’dan Türkiye’ye nota

Yayın tarihi: 18 Ocak 2023 Çarşamba 9:58 am - Güncelleme: 18 Ocak 2023 Çarşamba 10:24 am

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz,’ün Almanya’nın Neuss kentinde seçmenlere hitap ederken kullandığı ifadeler diplomatik krize neden oldu. Almya Dışişleri Bakanlığı, Açıkgöz’ün sözlerinin adından üzerine Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Şen’i çağırıp Türkiye’ye nota verdi.

Genel seçime yönelik geri sayım sürerken AKP hem yurt içinde hem de yurt dışındaki seçim çalışmalarını hızlandırdı. Önceki gün seçim çalışmaları kapsamında Almanya’nın Neuss kentine giden AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Türk Federasyonu”na ait Yunus Emre Camii’nde Türk vatandaşlarla bir araya geldi.

“NEREDE OLURSA OLSUN YOK EDECEĞİZ”

Sözcü’nün haberine göre; Açıkgöz, burada yaptığı konuşmada, PKK yandaşlarını kastederek “Onlara Türkiye’de yaşam hakkı tanımadığımız gibi Almanya’da da tanımayacağız. Bunlara Türkiye’de yer vermeyeceğiz. Allah’ın izniyle orada bitirdik, dünyanın neresinde olursa olsun saklandıkları delikten çıkarıp yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ALMANYA’DA RAHATSIZLIĞA YOL AÇTI

Açıkgöz’ün ifadeleri Türkiye’de gündem olurken, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda ise rahatsızlığa neden oldu. Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’i Dışişleri’ne çağırarak, AKP milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün, Neuss kentindeki ülkücü “Türk Federasyonu”na ait Yunus Emre Camii’nde yaptığı konuşma nedeniyle rahatsızlıklarını iletti.

Fiyatların ucuz olduğunu söyleyen AKP’li kadını pazarcı yalanladı

ONAY VERİLMEDEN SEÇİM ÇALIŞMASI YAPILAMAYACAK

Dışişleri, bundan sonra Almanya’da yapılacak seçim kampanyalarının önce kendileri tarafından onaylanacağını duyurdu.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Açıkgöz Almanya’da yaptığı ziyaretleri kendi Twitter hesabından yayınladı. Türk Büyükelçi’ye, Almanya’nın duyduğu rahatsızlığın iletileceği ve “Almanya’daki Türk temsilciliklerin oyunu kuralına göre oynamaması durumunda sonuçlarının inceleneceğinin” vurgulanacağı belirtildi.

İki ülke arasında yaşanan bu gerilim sonrasında Almanya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınladı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, dün Türk Büyükelçiliğini bu konuşma ile ilgili davet ettikleri belirtilerek, “Neuss’ta bir Türk milletvekilinin yaptığı gibi görüntüler tekrarlanmamalıdır. Kışkırtma ve nefret söyleminin Almanya’da yeri yoktur” denildi.

“SONUÇLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN”

Türkiye’de yaklaşan seçimlere de dikkat çekilen açıklamada, “Yurt dışı seçim kampanyası etkinliklerinin tarafımızdan önceden onaylanması gerektiğini açıkça belirttik. Eğer Türk temsilciler oyunu kurallarına göre oynamazlarsa, bunun doğuracağı sonuçları mutlaka göz önünde bulundurmalıyız” denildi.

Köln Polisi Neuss Ülkü Ocakları’nda yaptığı konuşmada terör örgütleri PKK ve FETÖ’ye yönelik tehdit ve nefret ifadeleri kullanan AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün sözleriyle ilgili inceleme başlattı.

Devlet memurları kapı kapı dolaşıp AKP için oy toplamaya zorlanıyor iddiası