AKP’den işçiyi para ödemeden yasadışı çalıştıran patronlara af

Yayın tarihi: 15 Ekim 2022 Cumartesi 9:14 am - Güncelleme: 15 Ekim 2022 Cumartesi 9:14 am

Meclis’te Torba Yasa görüşmeleri esnasında AKP’nin verdiği önergeyle pandemi sürecinde işçiyi yasadışı çalıştıran patronlara yönelik af kararı alındı. Buna göre, işçiyi ücretsiz izne çıkarmış gibi gösterip maaş ödemeden zorla çalıştıran işverene verilen cezalar af kapsamına alındı.

AKP iktidarı, salgın sürecinde işçiyi ücretsiz izne çıkmış gibi gösterip para ödemeyen, buna karşın yasadışı, zorla çalıştırmaya devam eden patronları affetme kararı aldı.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, “Torba teklifin” Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP’nin verdiği önergeyle, pandemi döneminde işçiyi ücretsiz izne çıkarmış gibi gösterip maaş ödemeyen buna karşın zorla çalıştıran patronlara verilen cezalar af kapsamına alındı.

Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Önerge ile nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin başvuruda bulunduğu işveren tarafından fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene uygulanan idari para cezalarının da terkin kapsamına alınması amaçlanmaktadır.”

Teklif ile ayrıca “Kod 29” ile işten atma yasağını delen işverenler de affediliyordu. Şimdi bunun üzerine bir de ücretsiz izindeki işçiyi çalıştıran patronlara da af gelmiş oldu. Teklif ile salgın sürecinde kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerin tahsilinden de vazgeçiliyor. Teklife ilişkin etki analizinde, “Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği kaynaklı yaklaşık 860 milyon TL fazla ve yersiz ödemenin terkini (af) gerçekleştirilecektir” denildi.

İş cinayeti raporu: Yılın ilk dokuz ayında bin 359 işçi hayatını kaybetti