AKP seçim öncesi harekete geçti! Rus gazından yüzde 25 indirim istenecek

Yayın tarihi: 9 Aralık 2022 Cuma 10:00 am - Güncelleme: 9 Aralık 2022 Cuma 10:00 am

İktidarın, Rus yetkililer ile doğalgazda yüzde 25 indirim için pazarlık masasına oturacağı söylendi. Rusya’da doğalgaz ödemelerinin 2024’e ertelenmesi de gündeme gelmiş ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından bilgi doğrulamıştı.

AKP iktidarının politikaları  2022’de devlet bütçesinin ilk altı ayda erimesine sebep oldu. İktidar, seçim öncesi bütçeyi rahatlamak ve ekonomik krizi ‘törpülemek’ için harekete geçti. Rusya’dan doğalgaz ödemelerinin 2024’e ertelenmesi talebini sunan iktidar bu sefer yüzde 25 indirim istedi.

Ekonomim’in aktardığına göre; Bloomberg’e konuşan kıdemli Türk yetkililer, Türkiye’nin cuma günü Ankara’da bir Rus delegasyonuna ev sahipliği yapacağını ve amacın Rusya’dan ithal edilen doğalgazın fiyatında yüzde 25’in üzerinde indirim isteneceğini söyledi.

Rus gazı ödemelerinin 2024’e ertelenmesi iddialarını İbrahim Kalın doğruladı

“ERDOĞAN SEÇİM ÖNCESİ FAYDA SAĞLAYACAK”

Haberde olası bir anlaşmanın TL üzerindeki baskıyı azaltacağı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gelecek yıl gerçekleşecek seçim öncesinde ve Avrupa’nın bir enerji darboğazı yaşadığı dönemde fayda sağlayacağı ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin Türkiye ile Rusya arasında 8-9 Aralık’ta gerçekleştirilecek siyasi istişareler kapsamında İstanbul’da olacak.

Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki istişareler Verşinin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetler arasında bugün başladı ve cuma günü de devam edecek.

İstanbul’da yapılacak toplantı kapsamında Birleşmiş Milletler ile ilgili Tahıl Anlaşmasının uygulanması gibi hususların yanı sıra Suriye, Libya, Filistin gibi bölgesel konuların ele alınması öngörülüyor. Türkiye 2021 yılında toplam 69 milyar metreküp doğalgaz ithalatının yaklaşık yarısını Rusya’dan tedarik etti. Erdoğan Türkiye’nin toplam enerji faturasının 2022 yılında geçen yıla göre iki katına çıkarak 100 milyar dolara ulaşabileceğini söylemişti.