AKP 22 yılda 4 kişiden birini yardıma muhtaç hale getirdi!

Yayın tarihi: 19 Mart 2024 Salı 12:59 pm - Güncelleme: 19 Mart 2024 Salı 1:38 pm

Haber: Ceren Ural

AKP’nin Türkiye Yüzyılı diyerek övündüğü 22 yıllık iktidar serüveninde, enflasyon rekor üstüne rekor kırdı, sosyal yardım alan yurttaş sayısı zirveye çıktı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, 2023 yılında 19 milyon 957 bin 824 kişi sosyal yardımdan faydalandı. AKP bu veriyi ‘oy deposu’ olarak görüp övünerek paylaşırken, Türkiye’nin 4’te 1’inin yardıma muhtaç olması ülkedeki ekonomik durumu gözler önüne serdi.

Türkiye’de ekonomik kriz dolayısıyla yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle yurttaşlar derin bir yoksulluğa mahkum oldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre son 5 yılda sosyal yardım alan vatandaşların sayısı katlanarak arttı.

SOSYAL YARDIM ALAN KİŞİ SAYISI 20 MİLYONA DAYANDI

2023 yılında sosyal yardımlardan yararlanan hane sayısı 5 milyona dayanırken, kişi sayısı ise 19 milyon 957 bin 824’e ulaştı.

Tablo: Son 5 yılda sosyal yardım alan hane sayısı 

AKP OY DEPOSU OLARAK GÖRÜYOR

Türkiye’de 22 yıldır iktidarda olan AKP ise söz konusu artışı övünerek dile getiriyor. Bakanlık, 20 milyon kişiye verilen sosyal yardımı, oy propagandasına dönüştürürken, ülkenin yüzde 23’üne (yaklaşık 4’te 1’ine) karşılık gelen yoksulluk görmezden geliniyor.

BAKAN YOKSULLUĞU ES GEÇTİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş dün yaptığı açıklamada,“Tüm bu çalışmaları sosyal devlet olmanın gereği olarak görüyor, pek çok ülkeye model olacak uygulamalar geliştiriyoruz. Sosyal yardımlara ve sosyal hizmetlere ilişkin mevcut çalışmalarımızı geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Ancak Bakan Göktaş, 20 milyona yakın kişinin sosyal yardımlardan yararlanmak zorunda kalmasına sebep olan yoksulluğa değinmedi.

ALIM GÜCÜ TÜİK’E GÖRE AVRUPA’NIN YÜZDE 33 ALTINDA

Türkiye’nin “Satınalma Gücü Paritesi”ne (SGP) göre, kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri, geçen yıl için 67 olarak saptandı. Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının yüzde 33 altında kaldı.

ENFLASYON KATLANDI

Açıkladığı veriler tartışmalı olan TÜİK’e göre Şubat 2024’te enflasyon yüzde 4,53 arttı. Yıllık enflasyon artışı ise yüzde 67,07 oldu. Bağımsız kuruluş olan ENAG ise şubat ayı için yıllık enflasyonu yüzde 121,98 olarak açıkladı. İki kurumun açıkladığı veriler arasında yine çok büyük fark olduğu görüldü.

ÖZGÜR ÖZEL ALTIN HESABIYLA EKONOMİYİ ÖZETLEDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçim çalışmaları kapsamında yaptığı mitinglerde emeklilerin maaşlarındaki erimeyi altın hesabıyla anlatıyor.

Özel’in aktardığı hesaba göre, emekli her ayda 5 buçuk çeyrek altınını kaybetti.

Özel’in ifadeleri şöyle:

“3 Kasım 2002 günü bir emekli aldığı maaşla kuyumcuya gittiğinde 8 çeyrek alabiliyordu. Hesap ortada. Türkiye’de her hesap şaşar altın hesabı şaşmaz. Bugün en düşük emekli maaşı 2 buçuk çeyrek altını alıyor. 5 buçuk çeyrek altın kaybediyor her emekli, hem de her ay. Nerede kaybettiyseniz orada bulursunuz”

Alım gücü, yoksulluk, AKP, Aile Bakanlığı, ekonomi, enflasyon, erdoğan,

Kaynak: TELE1