Aileler dikkat bu işin sınırı yok! Öğrencilere okul adıyla zorbalık

Yayın tarihi: 25 Ekim 2023 Çarşamba 8:40 am - Güncelleme: 25 Ekim 2023 Çarşamba 8:40 am

Sosyal medyanın da hayatımıza girmesiyle beraber akran zorbalığı hızla yayılıyor. Son dönemde sosyal medyada ortaya çıkan, okulların dedikodu sayfaları birçok öğrenciyi çok zor durumda bıraktı. Özellikle üniversitelilerin kullanmayı tercih ettiği bu sayfalar artık ilk okul düzeyine bile inmiş durumda. Bu sayfalarda paylaşılanlar yüzünden depresyona giren hatta canına kıyan öğrenciler dahi var.

İnternetin hayatımızdaki yeri giderek genişlerken beraberinde şiddet ve zorbalık gibi kavramları  da daha fazla gündemimize alır olduk. Üstelik bu kavramlar artık okullarda da boy göstermeye başladı. Özellikle üniversite öğrencilerinin sıkı olarak takip ettikleri itiraf ya da dedikodu diye adlandırılan sayfaları başta eğlenceli gibi görünse de giderek zorbalığa evrildi. Bu sayfalarda paylaşılanlar yüzünden bunalıma giren hatta canına kıyan öğrenciler dahi var. Ne yazık ki bu sayfalar artık sadece üniversite öğrencilerinin aktif olduğu alanlar değil. İlkokul seviyesine de inmiş durumda.

İlkokulda yedi yaşındaki çocuğa zorbalık! Zincirle darp edildi

DEDİKODU SAYFALARI NASIL ÇALIŞIYOR

Bu sayfalarda öğrencilerin izinsiz çekilmiş fotoğrafları, öğrenciler hakkındaki itiraf, iftira gibi rencideye varacak ifadelerin yayımlanması şeklinde karşımıza çıkıyor.  Üstelik bu sayfalar sosyal medyada olduğu için. iftira atan yada fotoğraf paylaşan kişiler kimliklerini kolayca gizleyebiliyor.

“GİZLİ KİMLİK ZORBALIĞI ARTTIRIYOR”

NTV’den Beyzanur Özer’e konuşan Klinik Psikolog Hacer Yücetürk, “Çocuklar her gün kendileriyle ilgili yanıltıcı doğru olmayan ya da utandırıcı bilgi var mı fotoğraf itiraf sayfalarında mevcut mu ya da incitici tehdit edici bir mesaj var mı diye alarm halindeler. Her gün oraya girip check ediyorlar. Bu gerçekten bir genci çaresiz bırakan güvensiz olan hatta kimliğini zorbalayan bir zorbalık.” değerlendirmesinde bulundu.

İtiraf sayfaları adı altında zorbalık yapıldığını söyleyen Yücetürk, “Her üniversitenin en az bir itiraf sayfası var. Bu liseye ilkokula kadar inebiliyor. Oraya fotoğrafı yükleyen mesajı yazan kişinin kimliğinin gizli olması, buradaki zorbalığın dozunu da artırıyor. Okul yönetimleri bu sayfaları incelemeli çünkü üniversitelerin birebir adıyla açılıyor. Burayı kullanan öğrencilerle ilgili işlem yapmalı.” dedi.

“SUÇ KAPSAMINDA”

Dedikodu sayfalarındaki bir başka tehlike de yapay zeka kullanılarak yapılan görseller.

Bilişim uzmanı Osman Demircan, “Sadece bir fotoğraf ya da çok kısa bir videoyla ciddi anlamda olmayan görüntüler oluşturulabilir hatta müstehcen görüntüler de oluşturulabilir. Bununla alakalı davaya konu olan da çok fazla olay yaşandı bunlar da sanki gerçekmiş gibi ifşa sitelerinde paylaşılabiliyor. Kesinlikle onay almadan bunların paylaşılamayacağı her ne olursa olsun bunların suç kapsamında olduğu ve ceza alınabileceğiyle alakalı ailelerin çocuklarını ciddi anlamda bilgilendirmeleri gerekiyor. İzinsiz paylaşılan fotoğraflar ve yazılarla ilgili savcılığa şikayette bulunulması gerekiyor.” uyarısında bulundu.