AİHM, Litvanya’yı CIA’in işkencesinde suçlu buldu

Yayın tarihi: 17 Ocak 2024 Çarşamba 11:25 am - Güncelleme: 17 Ocak 2024 Çarşamba 11:25 am

AİHM, Litvanya’nın 11 Eylül saldırısı şüphelisi Mustafa Ahmed Adam el-Hawsawi’ye CIA tarafından yapılan işkenceye izin verdiği yönünde karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM), ABD dış istihbarat servisi CIA’in gizli bir soruşturma merkezinde 11 Eylül 2001 tarihinde Afganistan merkezli Radikal İslamcı silahlı örgüt El Kaide’nin İkiz Kuleler’e yaptığı saldırının şüphelilerinden Mustafa Ahmed Adam el-Hawsawi’ye işkence yapmasıyla ilgili kararını açıkladı.

AİHM, Litvanya’nın işkenceye izin vererek Avrupa insan hakları yasalarını ihlal ettiğine karar verdi.

Yapılan açıklamada, “ Litvanya’nın Bay al-Hawsawi’nin iddialarını etkili bir şekilde soruşturmaması ve CIA’in gizli tutuklu programındaki suç ortaklığı nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesinin (insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele/soruşturma yasağı) ihlalleri; Litvanya’nın yardım etmesi nedeniyle, Sözleşme’nin 6’ıncı maddesi (makul sürede adil yargılanma hakkı) ve 6 No’lu Protokol’ün 1. maddesi (ölüm cezasının kaldırılması) ile birlikte 2. maddesi (yaşam hakkı) ve 3. maddesi ihlal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“ABD’NİN GEÇMİŞİNE BAKARAK FARKINDA OLMALIYDI”

Kararda dikkat çeken bir nokta da Litvanya’nın terör şüphelilerine yönelik geçmişteki kötü muamele uygulamaları nedeniyle Litvanya’nın yapılacak işkencenin farkında olması gerektiğinin belirtilmesi.

AİHM’nin kararında konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“ABD’de gözaltında tutulan terör şüphelilerine uygulanan işkence, kötü muamele ve tacize ilişkin o dönemde yaygın olarak mevcut olan bilgiler göz önüne alındığında, Litvanyalı yetkililerin, CIA’nin kendisini kendi topraklarında bulunan gizli hapishanede böyle bir muameleye tabi tutacağının farkında olmaları gerekirdi.”

Çocuk cezaevinde kan donduran işkence! İdrar içirip cinsel istismarda bulunmuşlar

AİHM, işkence, CIA, 11 Eylül saldırıları

AİHM, Litvanya’nın 11 Eylül saldırısı şüphelisi Mustafa Ahmed Adam el-Hawsawi’ye CIA tarafından yapılan işkenceye izin verdiği yönünde karar verdi.

Kaynak: TELE1