“Afgan Kızı” Şarbat Gula, Taliban’dan Kaçıp İtalya’ya Sığındı

Yayın tarihi: 27 Kasım 2021 Cumartesi 6:46 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2021 Cumartesi 6:46 pm

1985 yılında National Geographic dergisinin kapağında yer alarak dünya tarafından tanınan Afgan kızı Sharbat Gula, Taliban yönetiminden kaçarak İtalya’ya sığındı.

National Geographic dergisinin 1985 yılında dergisinin kapağında fotoğrafını yayımladığı Afgan kızı Sharbat Gula, İtalya’nın gerçekleştirdiği operasyonla Taliban yönetimindeki Afganistan’dan kurtarıldı.

Dünyaca ünlü fotoğrafçı Steve McCurry’nin Pakistan’ın Peşaver kentinde bulunan bir mülteci kampında çalışma yaparken Afgan Kızı Sharbat Gula’nın fotoğrafını çekmiş, Taliban nedeniyle Pakistan’a göç etmek zorunda kalan kadının bakışları ikonik hale gelmişti.

McCurry’nin Afganistan’daki belirsizliğin insanları ne hale getirdiğini göstermek için çektiği fotoğrafı ise dünyaca ünlü dergi National Geographic, “Gözleri, savaşın kuruttuğu bir ülkenin trajedisini yansıtıyor.” ifadeleri ile kapağına taşımıştı.

İtalya, gerçekleştirdiği operasyonla Roma’ya götürülen Gula, hayatını İtalya’da sürdürmeye devam edecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İtalya Başbakanlığı, “Sharbat Gula, Afganistan’ın ve halkının içinden geçmekte olduğu tarihsel evredeki iniş çıkışları ve çatışmaları sembolize edecek kadar küresel çapta ün kazandı” ifadelerini kullandı.

Squid Game gerçek oldu: Bu sefer ölen olmadı, birinciye yarım milyon dolar verildi