Afgan gazeteciden Türkçe mesaj: Artık kız çocukları okula gidemez, dışarı çıkamaz

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2021 Salı 9:10 am - Güncelleme: 31 Ağustos 2021 Salı 9:10 am

ABD’nin son askerlerini de Afganistan’dan çekilmesiyle 20 yıl süren Afganistan askeri müdahalesi son buldu. Taliban ABD’nin çekilmesini kutladı. Afganistanlı gazetecinin Türkçe olarak yayınladığı mesaj Afganistan halkının yaşadığı korku ve endişeyi gözler önüne serdi.

ABD 20 yıl sonra Afganistan’dan tamamen çekildi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTKOM) Komutanı General Kenneth McKenzie Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında çekilme işlemi hakkında bilgi verdi. General McKenzie, “Amerikan vatandaşları ve tehlikede olan Afganları tahliye etmeye yönelik askeri misyonun sonuna geldiğimizi ve Afganistan’dan çekilmemizin tamamlandığını duyurmak için buradayım” dedi. McKenzie C-17 tipi son uçağın Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan havalandığını söyledi.

McKenzie ABD Ordusu’nun son ana kadar kullandığı uçak ve roketsavar gibi zırhlı araçları kullanılamaz hale getirerek Kabil Havalimanı’nda bıraktığını ifade etti. Herkesi Afganistan’dan çıkaramadıklarını söyleyen McKenzie, “İstediğimiz herkesi çıkaramadık. Ama 10 gün daha uzun kalsaydık da herkesi çıkaramazdık” dedi. General son dakikaya kadar insanların tahliyesine çalışıldığını ancak bazı ABD vatandaşlarının Kabil havalimanına ulaşmayı başaramadığını kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden çekilmeye dair dün yazılı bir açıklama yaptı ve bugün akşam saatlerinde ulusa sesleniş konuşması yapacağını duyurdu. Biden ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi kararını savundu.

Çekilme işlemiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bakanlığın tahminlerine göre Afganistan’ı terk etmeyen isteyen 100-200 ABD’linin ülkede olduğunu söyledi. Blinken “Bugüne kadarki kararlı çabalarımızı sürdürerek, Afganistan’ı terk etmek isteyen Amerikalılar, yabancılar ve Afganların ülkeyi terketmesine yardım etmek istiyoruz” dedi. Blinken bugün itibarıyla ABD’nin Kabil’deki diplomatik varlığının askıya alındığını ve Katar’ın başkenti Doha’ya taşındığını belirtti. “Misyon sona erdi, yeni bir Afganistán iktidarı ele aldı” diyen Blinken, yeni yönetimin uluslararası meşruiyet ve desteği kazanmak zorunda olduğunu söyledi ve seyahat özgürlüğüne dair verdiği sözleri tutması, temel haklara riayet etmesi ve herkesin müdahil olacağı bir hükümet kurması gerektiğini ifade etti.

AFGANİSTANLI GAZETECİDEN TÜRKÇE MESAJ: KARANLIK DÖNEM TEKRAR BAŞLADI!

Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından başlayan kaos ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesiyle yerini korku ve endişeye bıraktı. Afganistanlı gazetecinin Türkçe olarak yayınladığı mesaj endişeyi gözler önüne serdi.

Afganistanlı gazetecinin yayınladığı mesaj şöyle:

Birleşmiş Milletler, Batı dünyası, Nato ülkeleri ve tüm dünya alemine hayırlı uğurlu olsun Afgansitan’da bugün itibari ile saltanati cihalet hakim oldu… Artık kız çoukları okula gidemez, dışarı çıkamaz. Yani tam anlamıyla karanlık dönem tekrar başladı…