Adalet Bakanı Tunç: Altın Portakal’da terör örgütü propagandasına müsaade edilemez

Yayın tarihi: 28 Eylül 2023 Perşembe 2:43 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2023 Perşembe 2:43 pm

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Altın Portakal‘dan çekilme kararıyla ilgili, “Altın Portakal festivalinde terör örgütünün propagandasının yapılmasına müsaade edilemez” dedi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE) eğitim merkezinde göreve yeni başlayan infaz koruma memurlarının yemin törenine katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç burada gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

AİHM’İN ‘BYLOCK’ KARARINA TEPKİ

Soru üzerine konuşan Tunç, AİHM’in Yüksel Yalçınkaya kararının kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. “Kararın 6’ya karşı 11 oyla çıkması onların da görüş birliği içinde olmadığını gösteriyor” diyen Tunç, kararın ByLock’a ilişkin yargı uygulamaları ve içtihatlar dikkate alınmadan verildiğini belirtti.

AİHM’in, yetkisini aşarak ülkelerin milli yargılarına müdahale ettiğini dile getiren Yılmaz Tunç, şöyle devam etti: “Özellikle sadece o dosya bakımından verilen bir karar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü her dosyanın kendi özelliği farklıdır. Her yargılanan kişinin, özellikle toplanan deliller bakımından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ceza hukukunda bu böyledir. Dolayısıyla bir emsal karar teşkil etmeyeceğini düşünüyoruz. İncelememiz devam ediyor.”

AİHM Bylock ve Bank Asya davasında karar verdi, Türkiye’den tepki geldi

‘ALTIN PORTAKAL’ TEPKİSİ: TALİHSİZ BİR KARAR

Tunç, KHK’lıları anlatan Kanun Hükmü’ filminin yeniden Altın Portakal Film Festivali’ne alınmasını “Talihsiz bir karar” diye değerlendiren Tunç, konuya ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Altın Portakal Film Festivali’nde terör örgütünün propagandasını yapılmasına müsaade edilemez. Kültür Bakanımızın vermiş olduğu karar, çok değerli bir karar. Özellikle terör konusunda hep beraber milletçe kararlı olmamız gerekir. Bu kararlılıktan hiçbir zaman taviz vermememiz lazım. Özellikle Altın Portakal Film Festivali gibi geleneksel hale gelmiş bir festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edilemez. Kültür Bakanlığımızın almış olduğu kararı çok doğru buluyoruz.”

“Kanun Hükmü” geri alındı, bakanlık Altın Portakal’dan çekildi!