Açığa alınan hakim başka dosyadan tutuklu olan sanığı da serbest bırakmış!

Yayın tarihi: 27 Kasım 2023 Pazartesi 10:32 am - Güncelleme: 27 Kasım 2023 Pazartesi 12:00 pm

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın hukuksuz tahliye kararları verdiği yönünde HSK’ya dilekçe verdiği ve 23 Kasım’da açığa alınan Hakim Sidar Demiroğlu’nun tahliye kararı verdiği Yıldırım Tuğrul Kort’un ikinci bir davada tutukluluk kararı olmasına rağmen serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler Savcılar Kurulu’na(HSK) yargıdaki rüşvet iddiaları hakkında yazdığı dilekçe sonrası yapılan inceleme sonucunda 23 Kasım’da açığa alınan Hakim Sidar Demiroğlu’nun verdiği tahliye kararıyla hakkında başka bir davadan tutuklama kararı bulunan şüphelinin tahliye edildiği ortaya çıktı.

Yıldırım Tuğrul Kort adlı kişinin İstanbul Maltepe’deki evine 1 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen operasyonda 52 adet silah bulundu. Yıldırım Tuğrul Kort, kuzeni Umut Kalkan’ın da aralarında bulunduğu sanıklarla beraber gözaltına alındı. Kort’un ifadesini alan Anadolu 7. Sulh Ceza Mahkemesi, “Ateşli silahları ülkeye sokma izinsiz imal etme ve satma” suçlamasıyla tutukluluk kararı verdi. Tuğrul Yıldırım Kort, Maltepe 2 Nolu L Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

HIRSIZLIKTAN İKİNCİ TUTUKLAMA

10 Haber’den Masum Gök’ün haberine göre, Tuğrul Yıldırım Kort hakkında 30 Mayıs 2023 tarihinde Bakırköy 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından da hırsızlık suçlamasıyla tutuklama kararı verdi. Kort’un avukatlarının hırsızlık suçlamasındaki tutukluluk kararına yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi.

Hırsızlık olayıyla ilgili hazırlanan iddianamenin ardından Kort, Adli Tatil’in başladığı 20 Temmuz’dan birkaç gün önce Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılmak üzere cezaevine geldi. Burada mahkeme 9 Ağustos gününe tarih verdi ve Kort’un tutukluluğunun devamına karar verdi.

SİLAH DAVASINDA TUTUKLULUĞA İTİRAZ

Kort’un avukatları 2 Ağustos tarihinde Anadolu Adliyesi’ndeki silah davasında tutukluluğa itiraz etti. İstanbul Anadolu Adliyesi 4. Sulh Ceza Hakimliği de Kort’un toplanan delilleri karartma şüphesi olmaması, sabit ikametgahı bulunması ve tutuklamanın geçici bir tedbir olması dolayısıyla tahliye kararı verdi.

Cezaevine yazılan tahliye müzekkeresinde de başka bir suçtan cezası ya da tutukluluğu yoksa derhal salıverilmesi istendi. Tuğrul Yıldırım Kort, Bakırköy Adliyesi’ndeki davada hakkında tutukluluk kararı olmasına rağmen serbest bırakıldı.

BAKIRKÖY’DEKİ MAHKEME DURUŞMAYA GETİRİLMESİNİ İSTEYİNCE ANLAŞILDI

Olay Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi Kort’un 9 Ağustos’taki duruşmaya getirilmesi için yazı yazınca ortaya çıktı. Maltepe 2’nolu L Tipi Cezaevi yönetimi mahkemeye tutuklunun tahliye olduğunu bildirdi. Bunun teknik olarak mümkün olmadığını bilen 37. Asliye Ceza Mahkemesi ise olayın nasıl olduğunu cezaevine tekrar sordu. Cezaevinin yanıtında (aşağıdaki kupür) Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 30 Mayıs 2023 tarihli tutuklama kararını UYAP üzerinden veya fiziki olarak kendilerine iletmediği söyleniyordu. Yani cezaevi yönetimi, Bakırköy’deki mahkemenin Yıldırım Tuğrul Tort’u tutukladığını hiç bilmediğini öne sürüyordu.

Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi Yıldırım Tuğrul Kort’u 30 Mayıs’taki tutukluluk karar üzerinden temmuz ortasında cezaevinden getirtmiş, sonra da tutukluluk halinin devamına karar vermişti. Başka bir deyişle Kort’un hırsızlık suçundan dolayı tutukluluk hali ikinci kez resmi kayda girmişti.

UYAP KIRMIZI ALARM VERİR

Ceza infaz sistemi uzmanları, böyle bir şeyin gerçekleşmesi için UYAP sisteminde kişinin  kaydının tamamen silinmiş olması gerektiğini söylüyor; aksi takdirde cezaevindeki UYAP sisteminin kırmızı alarm vereceğini hatırlatıyor. Uzmanlar olayın arka planında rüşvet gibi bir durum varsa bu serbest bırakma olayına birden fazla kişinin karışmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Ankara’da başsavcıyı tehdit operasyonu! Ülkü Ocakları yöneticisi de gözaltında iddiası

Kaynak: alinti