Abdullah Gül’den Yargıtay’ın AYM kararına: Hukuk kaosu!

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 4:51 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 4:51 pm

Yargıtay’ın Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına AKP Kurucularından olan ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den de tepki geldi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Silivri’deki Marmara Cezaevinde Tutuklu bulunan Can Atalay’ın bireysel başvurusu sonrası hak ihlali kararı veren AYM üyelerine Suç duyurusunda bulundu. Yargıtay’ın bu kararı muhalefet tarafından ‘darbe’ olarak nitelendirilirken eski Cumhurbaşkanı ve AKP Kurucusu Abdullah Gül’de karara tepki gösterdi.

 

Yargıtay’ın kararı AKP’yi de böldü! Önde gelen isimlerden tepki yağdı

T24’ten Murat Sabuncu’ya konuşan Gül, Yargıtay’ın kararının izahının mümkün olmadığını söyledi.

“Yüksek yargı organlarının yetki ve sorumlulukları Anayasamızda sarih bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen Yargıtay’ın dün aldığı kararın izahı mümkün değildir.

Vaktiyle Anayasa Mahkemesi’nin özgürlük karşıtı vesayetçi kararlarını tenkit ve reddetmiş ama Anayasa’ya uyarak gereğini yerine getirmiştik. Anayasa Mahkemesi’nin İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun özgürlükçü kararlarını ve bu kararı alan üyelerini Yargıtay’ın hedef yapması çok yanlış olmuştur.

Hukuk sistemi ve adalete olan güvenin kaybolmaması hayati derecede önemlidir. Ayrıca ekonomi ve dış politika uygulamalarında Türkiye’nin itibarını zedeleyecek ve hükümeti zor duruma sokacak bu hukuk kaosunun hızlı bir şekilde, olgun bir demokrasi anlayışı ve anayasal çerçevede çözümü bir zarurettir.”