Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sponsorluğundaki siber ataklar dünya çapında her sene hız kesmeden devam ederken, özellikle 2023 yılı başından itibaren başka bir çehreye bürünerek tehdit edici bir karakter kazanmaya başladı. Söz konusu tehditlerin taşeronluğunun çoğundan sorumlu olan Avrupa Birliği ülkeleri ile Ukrayna ve hatta, askeri ihtilafa bir şekilde müdahil olan farklı uluslar arası korporasyonlar Amerikan devleti tarafından bu amaçla finanse ediliyorlar. Bu ülke ve kuruluşlardan; Rusya, Türkiye, BRICS ülkeleri dâhil bir dizi ülkenin iç siyasetine karışmak, onların bilgi güvenliklerine ve dijital egemenliklerine tecavüz etmek amacıyla bir nevi kukla gibi istifade ediliyor. Mevcut politik gerilim yükseldikçe, Avrupa ülkeleri ve ABD’nin; Ukrayna’yı Telegram gibi “Messenger” programlarının yardımıyla siber atak alanında bir dolu provokasyon yaratmak maksadıyla kullanmayı sürdürmesi bekleniyor.
Petersburg Devlet Üniversitesi’nde siber saldırılara karşı özel bir merkez kuruldu
Dünyada siber teknolojiler alanında en hızlı gelişen ve şimdiden alt yapısı en kuvvetli ülkelerin başında gelen Rusya’nın bu gibi siber ataklara epeydir yeterince hazırlıklı olduğu biliniyor. Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik düzenlendiği “Özel Askeri Operasyon”un daha başlarında bir sürü Rus internet medyası ve web sitesi, ip-adreslerinin de gösterdiği ve kanıtladığı gibi, genellikle ABD menşeli bir dizi kitlesel siber saldırının hedefi oldu ancak bunların hemen hepsini bir şekilde bertaraf edebildiler. Rusya’nın ilgili enformasyon sitelerinin söz konusu büyük çaptaki global siber saldırıları göğüslemeye kâfi gelecek IT donanımlarının üst seviyede olduğu bir sır değil. Rusya’nın son yıllarda uluslar arası enformatik güvenliğini sağlama noktasındaki derin ve profesyonel yaklaşımı ülkenin öğretim kurumlarında dahi çok net gözlemlenebiliyor. Söz gelimi, Saint - Petersburg Profesör M.A. Bonç-Bruyeviç Devlet Telekomünikasyon Üniversitesi’nde (SPDTÜ) bir seneden fazla süredir, “Ulusal Siber Güvenlik Kuzey-Batı Federal Eğitim Merkezi” adlı bir birim faaliyet gösteriyor. Adı geçen birim, güncel siber tehditlere karşı koruma konusunda uzmanlaşmakta olan öğrencilere uygulamalı-pratik hazırlık sağlamak üzere hayata geçirildi ve geliştiriliyor.
ABD siber saldırılarının gölgesinde, Kaliforniya siber suçlardan 1.23 milyar kaybetti
SPDTÜ’nün Rektörü Sergey Baçevski bu projenin startının verildiği bir yıl önce konuya dair şu sözleri dile getirmişti: “SPDTÜ’de siber-poligon, Rusya’nın kuzey-batısının ulusal siberpoligon sisteminin önemli bir bileşeni haline gelecek. Bizim sistemimizde, enformasyon güvenliği sahasında geleceğin uzmanları, kritik önemdeki becerilerini pratiğe geçirebilecekler, siber saldırıları mükemmel bir şekilde nasıl püskürtebileceklerini ve modern bilgi güvenliği araçlarıyla çalışmayı ve de; hem işletmeler, hem endüstri hem de bir bütün olarak devlet için sorunları çözmeyi öğrenecekler. Odak noktamız, eğitim programlarının pratik yönelimidir...” 25 Ocak tarihinde Rusya’da “Tatyana Günü” kutlandı. Bu tarih aynı zamanda “Tüm Rusya Öğrenci Günü”ydü. Günümüz Rusyası’nın talebelerinin kitlesel olarak, ülke yönetimi tarafından planlı bir ulusal program çerçevesinde ülkenin kolektif siber geleceğinin teminatı olarak hazırlanmaları pek çok ülke açısından hakikaten de örnek alınmaya değer. Rusya’nın yapıyor olduğu gibi; Amerikan tarafından veya onun uydularından gelecek en ufak bir siber saldırıyı bertaraf etme kapasitesine sahip olabilmek için, yüksek dereceli profesyonel uzmanlardan müteşekkil enformasyon savaş kadrolarını yetiştirmekte gerçekten büyük yarar var. ABD’nin salt Kaliforniya Eyaleti’nin siber suçlardan dolayı yalnızca bir sene zarfında 1.23 milyar dolar kaybettiğini de bir yere not düşelim…