ABD’li profesörden Omicron’un kökenine ilişkin çarpıcı iddia

Yayın tarihi: 7 Aralık 2021 Salı 10:04 am - Güncelleme: 7 Aralık 2021 Salı 10:04 am

ABD’li profesör Kristian Andersen, dünyayı alarma geçiren Covid-19’un Omicron varyantının kemirgenlerde evrimleştiğini iddia etti.

Dünyada paniğe Covid-19’un Omicron varyantının kökeni merak edilirken, ABD’nin Scripps Araştırma Enstitüsü bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Kristian Andersen’den konuya ilişkin çarpıcı bir iddia geldi. Andersen, Omicron olacak koronavirüsün, enfekte bir insan virüsü onlara geçirdikten sonra, kemirgenlerde evrimleşmiş olabileceğini teorileştirdi.

Profesör Andersen’ın bildirdiğine göre Omicron varyantı, insanlara geri dönmeden ve ‘ters zoonoz’ adı verilen bir süreçte diğer insanlara hızla yayılmadan önce, ağır mutasyona uğramış doğasıyla sonuçlanan hayvan konakçıyı enfekte etmek için adapte oldu.

Andersen teoriyi, Omicron’un geçen yılın ortasında diğer Covid türevlerinden ayrılmasına rağmen, genomik örneklemenin bu yıl Ekim ayında insanlarda dolaşmaya başladığını öne sürdüğü gerçeğine dayandırdı.

Andersen, Omicron varyantının zoonik yani hayvan temelli bir kökeni tercih olduğunu; çünkü “bağışıklığı baskılanmış hasta(lar)da bu uzun süre boyunca tespit edilmemiş dolaşımın pek olası görünmediğini söyledi.

Omicron’un ‘olağan dışı’ semptomu açıklandı

KEMİRGENLERDE DE BULUNDU

NTV’nin haberine göre, Omicron varyantına ait birkaç mutasyonunun fare ve hamster gibi kemirgen türlerinde de keşfedildi.

HIV İDDİASI: ‘HERHANGİ BİR VERİYE SAHİP DEĞİLİZ’

Profesör Andersen, birçok bilim adamının Omicron’un HIV hastası gibi bağışıklığı baskılanmış bir kişiden geldiği sonucuna varmasına rağmen, aramak için çok erken olduğunu da sözlerine ekledi: “Bu kesinlikle mümkün olsa da, durumun böyle olduğunu gösteren herhangi bir veriye sahip değiliz. Tüm hipotezleri açık tutalım.”

Öte yandan, teori hakkında soru sorulduğunda birçok bilim insanı bağışıklığı baskılanmış hasta teorisini hâlâ desteklediklerini söyledi.

Doğu Anglia Üniversitesi’nden bir mikrobiyolog olan Profesör David Livermore, Omicron’un bir süre önce atalarından ayrıldığını kabul ederken, varyantın mutasyona uğramış doğasının kökeninin muhtemelen bağışıklık sistemi baskılanmış bir hasta kaynaklı olduğunu aktardı: “Omicron, atalarından çok uzak ve çoklu değişikliklerin alışılmadık bir kombinasyonuna sahip. Örneğin kronik olarak enfekte, bağışıklığı baskılanmış bir hastada, çıkmış oolması daha olasıdır.”

Warwick Tıp Okulu’nda virüs uzmanı olan Profesör Lawrence Young ise Omicron ve mutasyonlarını anlamanın çok erken günlerinde olduğumuzu söyledi:

“Bu insanlar istedikleri kadar modelleme yapabilirler, ancak bunu virüsün biyolojik davranışını tahmin etme girişiminde kullanmak, en iyi ihtimalle çok spekülatif. Bu mutasyon kombinasyonunun bulaşıcılık ve bağışıklıktan kaçınma için gerçekten ne anlama geldiğini tahmin etmek çok zor.”

Omicron yayılıyor! İngiltere kontrolü kaybetti