AB’de Türkiye için kritik toplantı

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 8:25 am - Güncelleme: 13 Temmuz 2020 Pazartesi 8:27 am

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi bugün Türkiye özel gündemiyle toplanacak.

Fransa’nın çağrısı üzerine 27 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getirecek olan toplantıda, Türkiye ile AB’yi karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz bunalımının yanı sıra Suriye ve Libya’da bazı üye ülkelerle Ankara arasında yaşanan gerginlikler de masaya yatırılacak.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının AB’de yarattığı rahatsızlığa karşın, AB dışişleri bakanlarının Türkiye’ye ek yaptırım konusunda bir karar almaları beklenmiyor. Bu süreçte, dönem başkanı Almanya’nın Türkiye ile ilişkileri germek istememesi en önemli etken olarak görülüyor.

FRANSA’NIN ÇAĞRISIYLA GERÇEKLEŞECEK

Avrupa Parlamentosu’nda 9 Temmuz günü gerçekleştirilen “Akdeniz’de istikrar ve güven ile Türkiye’nin olumsuz rolü” başlıklı oturumdan sonra, AB dışişleri bakanları bugün video konferans yoluyla Dış İlişkiler Konseyi toplantısında bir araya gelecekler ve Türkiye ile ilişkileri ele alacaklar.

AB’nin önde gelen üyesi Fransa’nın çağrısıyla gerçekleşecek toplantıda, geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunan AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yer alacak.