ABD’den Türkiye’ye yaptırım hazırlığı | Trump, kararnameyi imzaladı

Yayın tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 9:05 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2019 Cumartesi 12:15 pm

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren kararnameyi imzaladığını ancak daha ‘aktif hale’ getirmediğini söyledi.

Trump’tan, ‘Özel kuvvetlerimiz bugün Türkler tarafından bombalandı, yaptırım uygulanacak mı?’ sorusuna yanıt

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, “Trump ABD’li yetkililere Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren yeni bir kararname imzaladı. Zorunda kalırsak Türkiye ekonomisini işlevsiz hale getirebiliriz” açıklamasında bulundu.

Trump’ın Suriye’deki Barış Pınarı Harekatından “endişe duyduğunu” belirten Mnuchin, “Başkan, Türkiye’nin tek bir IŞİD savaşçısının bile kaçmasına izin vermemesinin zorunlu olduğunu açıkça söylemek istiyor.” ifadesini kullandı.

“Yaptırımları şu anda yürürlüğe koymayacağımızı söylemek isterim.” ifadesini kullanan Mnuchin, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yaptırımlar konusunda danışma halinde olacaklarını vurguladı.

Mnuchin, “(Türkiye’nin) Finansal kurumlarını, dikkatli olmaları ve kendilerine yaptırım gelebileceğini konusunda uyarıyoruz. Bir kez daha söylüyorum şu anda bir yaptırım yok. Ancak bu bize verilen en geniş başkanlık yetkileri olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Yaptırımların “güçlü” olacağını belirten Mnuchin, “Umarım bu yaptırımları kullanmak zorunda kalmayız, ama gerekirse Türkiye’nin ekonomisini kapatırız.” ifadesini kullandı.