ABD’den Türkiye’ye deprem yardımı talimatı

Yayın tarihi: 6 Şubat 2023 Pazartesi 4:31 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2023 Pazartesi 8:13 pm

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kahramanmaraş depremi nedeniyle hasar gören bölgelere yardım edilmesi için talimat verdiği açıklandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Joe Biden’ın ABD Kalkınma Ajansı (USAID) ve federal hükümetin ortaklarına Kahramanmaraş depreminden en çok etkilenen bölgelere yardım seçeneklerini değerlendirmeleri talimatını verdiğini bildirdi.

Jake Sullivan Twitter’dan paylaştığı mesajda da, her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını iletmek üzere Türk yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti ve “Durumu Türkiye ile koordinasyon içinde yakından takip etmeye devam edeceğiz” diye yazdı.

BIDEN’DAN YAZILI AÇIKLAMA

Joe Biden ise konuyla ilgili olarak, ”Yönetimim NATO müttefikimiz Türkiye ile yakın bir şekilde çalışmaktadır ve ABD’nin derhal yardım etmesi için yetki verdim” dedi.

Biden’ın yazılı bir açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

”Talimatımla üst düzey Amerikalı yetkililer, ihtiyaç duyulan her türlü yardımı koordine etmek üzere derhal Türk mevkidaşlarıyla temasa geçtiler. Ekiplerimiz, Türkiye’nin arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek ve deprem nedeniyle yaralanan ve yerinden edilenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hızla harekete geçtiler. ABD’nin desteklediği insani yardım ortakları da Suriye’deki yıkıma müdahale ediyor”

ABD DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken imzasıyla yapılan açıklamada, “Bugün meydana gelen depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye genelinde meydana gelen trajik can kaybı ve yıkımdan duyduğu derin üzüntüyü ifade eder” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması şöyle:

“Etkilenenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve kapsamlı müdahale seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Ekibime, bölgenin neye ihtiyacı olduğunu belirlemek için önümüzdeki günlerde Türk müttefiklerimiz ve insani yardım ortaklarımızla yakın temas halinde olmaları talimatını verdim. Türkiye’ye ilk yardım müdahalemiz halihazırda devam ediyor ve Suriye’deki ABD destekli insani yardım kuruluşları depremlerin ülke genelindeki etkilerine müdahale ediyor. Önümüzdeki günlerde, haftalarda ve aylarda bu depremlerden etkilenenlere yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız.”