ABD’den RTÜK’e tepki

Yayın tarihi: 10 Şubat 2022 Perşembe 9:45 am - Güncelleme: 10 Şubat 2022 Perşembe 10:23 am

Radyo Televizyon Üst Kurulu-RTÜK’ün Amerika’nın Sesi (VOA), Deutsche Welle ve Euronews’un Türkçe yayın bölümlerinin üç gün içinde lisans başvurusu yapması, aksi halde internet yayınlarının engellenmesi yönünde mahkemeye başvuru yapma kararı tepkiyle karşılandı.

VOA Sözcüsü Bridget Serchak tarafından yapılan açıklamada, ‘Türk hükümeti internet sitelerini bloke ederse, VOA’nın ücretsiz ve açık internete erişimin sürdürülmesi için her türlü çabayı göstereceği’ bildirildi. Açıklamada, VOA’nın hükümetin haber kuruluşlarını susturma çabalarının, tüm demokratik toplumların temel değeri olan basın özgürlüğünü ihlal ettiğine inandığı belirtildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Avrupa ve Orta Asya Direktörü Gulnoza Said de kararı ‘Türkiye’de 2023’te yapılması beklenen genel seçimler öncesinde bağımsız haberciliği kontrol etmeye yönelik bir girişim olarak’ değerlendirdi.

Said, ‘Türk makamlarının şimdiye kadar yaptığı her şeyin özgür bilgi akışının üzerinde sıkı bir kontrole sahip olma niyeti olduğunu’ söyledi.
Said, “Şimdiye kadar gazeteciler, sadece geleneksel medyadaki haberleri nedeniyle değil ayrıca sosyal medya paylaşımları ve yorumları nedeniyle de hapse atıldığını, yargılandığını bildirdi.
RTÜK’ün medya kuruluşunun tarafına göre karar verdiğini belirten Said, ‘RTÜK’ün siciline baktığımızda, yönetim kurulunun iktidara yakın yayın kuruluşlarını uyarma veya cezalandırma konusunda isteksiz davrandığını ve muhalif medya kuruluşlarına karşı oldukça sert davrandığını görüyoruz’ dedi.

Uluslararası Basın Enstitüsü de (IPI) de yaptığı açıklamada, RTÜK’ün muhalif medyayı cezalandırma konusunda bir sicile sahip olduğunu belirtti.

Açıklamada, ‘RTÜK, hükümetin, müttefiklerinin ve politikalarının eleştirel bir şekilde ele alınması konusunda bağımsız medyayı taciz ettiğini kanıtlayan bir eylem modeline sahip olduğundan, bu karar Türkiye’de çevrimiçi faaliyet gösteren uluslararası bağımsız medyayı devlet denetimine sokuyor ve onları para cezalarının ve hatta yayın yasaklarının hedefi haline getirme riskini taşıyor’ denildi.

RTÜK’ten uluslararası haber siteleri için denetim kararı