ABD’den İsveç onayı sonrası Türkiye’ye F16 mesajı! Biden’dan kongreye mektup iddiası

Yayın tarihi: 24 Ocak 2024 Çarşamba 9:49 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2024 Çarşamba 11:41 pm

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylaması sonrası F16 mesajı geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Türkiye’nin F-16 filosunun modernleştirilmesini destekliyoruz ancak kongrenin oynayacağı kilit bir rolü olduğunu da kabul ediyoruz” denildi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın ise ABD Kongresi’ne F16 satışı için mektup yolladığı iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satış süreciyle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye parlamentosunun İsveç onayını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak süreç henüz tamamlanmış değil. Macaristan’ın adım atmasını bekliyoruz. Biden yönetimi Türkiye’nin F-16 filosunu modernize etmesini destekliyor. Ancak Kongre’nin süreçte kilit rolü var” ifadelerine yer verildi.

BIDEN’DAN KONGREYE MEKTUP

İngiliz haber ajansı Reuters, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Biden yönetiminin, Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 satışını onaylaması için Kongre’ye mektup gönderdiğini duyurdu. ABD’den bu yönde henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

AÇIKLAMA TBMM’NİN İSVEÇ ONAYI SONRASINDA GELDİ

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından dış politikasında değişikliğe giderek NATO’ya üyelik başvurusu yapan İsveç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden onay alarak NATO’ya kabul edildi. ABD yönetimi ise İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin, Türkiye’nin ve NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

İsveç kararı sonrası ABD’den dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsveç’in NATO üyeliği Meclis’ten geçti!

 

 

Kaynak: TELE1