ABD yapımı ‘Türk Demokrasi Projesi’

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 7:33 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 6:40 pm

Yılmaz Polat

Bir dönem ‘Ilımlı İslam’ projesinin kalıntı isimleri (Cumhuriyetçi-Demokrat) AKP’den desteğini çekip ‘Türk Demokrasi Projesi’ adı altında yeni bir projenin peşinde koşuyor.

Geçen yıl kurulan ‘Türk Demokrasi Projesi’ Türkiye’de demokrasiyi ‘otoriterleşen’ Erdoğan’dan kurtarmaya soyundu. Türkiye’nin ‘liberal idealler ve kültürel özgürlük’ alanında güvenilir bir müttefik ve model olduğunu söyleyen proje yapımcıları, ancak son yıllarda Erdoğan’ın otoriterleştiğini ve Türkiye’nin uluslararası toplumdaki konumunu ve özgür ve liberal demokrasi statüsünü önemli ölçüde değiştirdiğini söylüyor.

‘Neo -Muhafazakarların’ yeni bir projeyle ortaya çıkması Erdoğan’ın ‘Eşbaşkan’ ilan edildiği Büyük Ortadoğu projesini (BOP) artık terkettiğini gösteriyor.
Washington merkezli ‘Türk Demokrasi Projesi’ bir dönem FETÖ-AKP ortaklığı sırasında Erdoğan’a büyük destek veren Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush ve Donald Trump döneminin önemli isimlerinden oluşuyor.

Projenin başında George Bush Yönetiminde Birleşmiş Milletler büyükelçisi olan Mark Wallace var. BOP projesinin uygulayıcısı Başkan Bush’un eski Florida Valisi olan kardeşi Jeb Bush da danışma kurulunda.
AKP Yönetimine büyük destek veren Başkan Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton da danışmanlar arasında. Bolton, projeye ‘Türkiye’deki karanlık duruma ışık tutmak için’ katılmış.
Eski Connecticut Senatörü Joe Lieberman ve eski İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi Di Sant Agata’nın yanı sıra, projede dikkat çeken isimler şöyle:

‘Bush yönetiminin eski terörle mücadele yetkilisi Frances Townsend, Kürt politikaları savunucusu David L. Phillips (Kolombiya Üniversitesi İnsan Hakları Enstitüsü ), Norm Roule (ABD Dış İlişkiler Konseyi (CFR) üyesi), , Robert Richer (Eski CIA operasyon yardımcı direktörü), Alejandro Wolff (ABD’nin eski Şili Büyükelçisi).

 

Projenin karanlık bir görüntüsü var.

FETÖ cemaatiyle bağlantısı belirtiliyor. Cemaate yakın Aykan Erdemir ve Süleyman Özeren gibi isimlerin danışma kurulu listesinde yer alması daha sonra da çıkarılması dikkat çekiyor.
‘Türk Demokrasi Projesi’ bugüne kadar finansmanı konusunda kamuoyuna bilgi sunmadı. ABD’de finansmansız hiçbir proje yürümeyeceğine göre, sorunu nasıl çözdüğü ve ne yaptığı belirsiz.
(TDP) web sitesine göre, kendisini “kar amacı gütmeyen, partizan olmayan, uluslararası bir politika örgütü” olarak tanımlıyor.

Örgüt Türkiye’deki yolsuzluklar ve bankacılık sektörüyle yakından ilgililer.

Kadroya bakıldığında İsrail ve Körfez Arap ülkeleriyle (BAE ve Suudi Arabistan) yakın bağları olan isimler dikkat çekiyor. Danışmanları açıklamaları, konuşmaları bu ülkelerin çıkarlarıyla örtüştüğü görülüyor.
Mark Wallace aynı zamanda İran karşıtı ‘United Against Nuclear Iran’ (UANI) örgütünün de başkanı. Danışna Kurulu üyelerinin çoğu UANI üyesi.
‘Türk Demokrasi Proje’ Örgütünün ‘Ilımlı İslam Projsi’nde olduğu gibi ‘Eşbaşkan’ olarak kimi münasip gördükleri henüz bilinmeyenler arasında.