ABD Senatosu’ndan F-16 şartı

Yayın tarihi: 24 Ocak 2024 Çarşamba 11:59 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2024 Perşembe 10:39 am

Haber: Yılmaz Polat-TELE1 Washington Temsilcisi 

İsveç’in Nato üyeliğine ilişkin kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesi Biden Yönetimi tarafından memnunlukla karşılandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ‘Türk Parlamentosunun İsveç’in NATO’ya giriş başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşıladıklarını’ bildirdi.
Sullivan, sosyal medya hesabından, ‘bunun Başkan Biden için önemli bir öncelik’ olduğunu yazdı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, ‘İsveç’in güçlü ve kapasitesi yüksek bir savunma ortağı olarak katılımıyla NATO’nun daha güçlü hale geleceğini, İttifak’ın daha güvenli olacağını’ kaydetti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de sosyal medya hesabından şunları yazdı:

‘İsveç’in NATO’ya katılımı bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak’ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kiritk öneme sahip bir karardır. Türkiye’nin NATO ittifakına olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum.’

TBMM’nin onay kararı ABD’de birçok medya kuruluşu tarafından okuyucularına duyuruldu.

Washington Post Gazetesi, haberinde Türkiye’nin asıl amacının F-16 savaş uçağı satın almak ve mevcut uçakların modernizasyonu’ olduğuna değiniyor, Senato’nun tepkisini aktarıyor. Daha önceki Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menandez’in Türkiye’ye karşı olumsuz tavrını hatırlatan Gazete, ancak şimdi yeni bir Komite Başkanı olduğunu yazıyor.
Washington Post, Senato Dış İlişkiler Komitesi yeni Başkanı Demokrat Senatör Ben Cardin’in ‘haberi memnunlukla karşıladığını’ söylediğini ancak, ‘F-16 satışının gerçekleşmesi için bazı şartları olduğunu bildiriyor.

Senatör Cardin Washington Post’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘Erdoğan görevde olduğu sürenin büyük bölümünde sadakatsiz bir Nato müttefiki oldu. Dolayısıyla bu güzel bir haber. Bununla birlikte Erdoğan’ın Suriyeli Kürt müttefiklerimize yönelik devam eden saldırıları, Doğu Akdeniz’deki eylemleri ve Dağlık Karabağ’a yönelik askeri saldırıları desteklemede oynadığı rol hakkında hala sorularım var. Kongre F-16 satışına geçmeden önce hem Türkiye’den hemde Biden Yönetimi’nden bu kaygılara ilişkin daha fazla yanıt ve güvenceye ihtiyacımız var.’

Öte yandan, Türkiye’nin Biden Yöntimi’nden talep ettiği F-16 paketinin gerçekleşmesi için Biden Yönetimi’nin Kongreye resmi bildirimde bulunması gerekiyor. Daha sonra Kongre üyelerinin konuyu tartışması için 30 gün süresi bulunuyor.

Ancak Yönetim son zamanlarda İsrail için iki kez yaptığı gibi ‘acil sevkiyatı gerektirecek’ ‘Acil Durum’ ilan ederek bu süreci atlayabilir.
Biden Yönetimi’nin resmi yazıyı ne zaman yazacağı ve ‘Acil Durum’ isteyip istemeyeceği henüz bilinmiyor.

Kaynak: TELE1