ABD Senatosu’ndan Blinken’a Kavala eleştirisi

Yayın tarihi: 27 Nisan 2022 Çarşamba 7:41 am - Güncelleme: 27 Nisan 2022 Çarşamba 7:41 am

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i, Türkiye’nin Osman Kavala’yı ömür boyu hapse mahkum etme kararını kınamadığı için eleştirdi.

Dışişleri Bakanı Blinken, Senato Dış İlişkişler Komitesinde bakanlığın 2023 yılı bütçesi görüşülürken Senatörlerin sorularını cevapladı. Komitenin Demokrat Başkanı Senatör Menendez, Dışişleri Bakanlığı’nın Kavala’nın mahkumiyet kararına ilişkin yaptığı açıklamayı eleştirdi, açıklamanın yetersiz olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, ‘Kavala’nın haksız biçimde mahkum edilmesinin insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmadığını’ belirterek, ‘Türkiye’yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi biçimde hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz’ demişti.

Gezi Davası kararı yurdun dört bir yanında protesto edildi! İstanbul’da 51 gözaltı

Senatör Menendez, açıklamada kararın kınanmadığı için yetersiz olduğunu savunarak, ‘ bu nedenle Erdoğan gibi otoriter figürler yaptıklarının yanlarına kaldığını düşünerek yapmaya devam ediyorlar’ dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN, SENATÖRÜN YORUMUNA SESSİZ KALDI

Öte yandan Erdoğan Yönetimi , ABD Yönetimi’nden 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve 80 adet F-16 modernizasyon kiti satın almak için başvuruda bulunmuştu. Biden Yönetimi henüz Kongre’den resmen bir istekte bulunmadı ancak Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye bir mektup göndererek Türkiye’ye potansiyel F-16 satışının ülkenin ulusal güvenlik çıkarları ile uyumlu olacağı ve NATO’nun uzun vadeli birliğine hizmet edeceğine inanıldığını bildirmişti.

SATIŞ İÇİN SENATO’DAN ONAY ALINMASI GEREKİYOR

New Jersey Senatörü Menendez, ‘Air Force Magazin’ dergisine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-16 ve modernizasyon kitleri alma önerisine karşı çıkarak ‘öncelikle insan haklarının iyileştirilmesi ve dış politika pozisyonlarını değiştirmesi gerektiğini’ bildirmiş, Biden Yönetimi’nden satış teklifi gelmesi halinde karşı çıkacağını söylemişti.

Özgür Özel: Gezi Davası’nda darbecisiniz kararını veren hakimin eşi FETÖ’den hapis yattı