Gezi Davası kararı yurdun dört bir yanında protesto edildi! İstanbul’da 51 gözaltı

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 7:05 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 11:38 pm

Gezi Davası’nın dün görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti sanıklara ceza yağdırdı. Tepkilere neden olan karar yurdun dört bir tarafında protesto edildi. İstanbul’da düzenlenen protestolar sırasında ise en az 51 kişi gözaltına alındı.

Gezi Davası’nın dün görülen karar duruşmasında, Gezi Direnişini finanse ve organize etmekle suçlanan Osman Kavala müebbet hapis cezası alırken Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkemenin verdiği karar yurdun dört bir tarafında protesto edildi.

 

Çağlayan Adliyesi önünde protesto! Özgür Özel: Ant olsun ki hesabını soracağız

 

İSTANBUL

İstanbul’daki eylem, Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Taksim İpek Sokak’ta bulunan TMMOB MAkina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin önünde gerçekleşti.

Eylem öncesi bir araya gelen çok sayıda kişi, “Her yer Taksim, her yer direniş!” attı. Eylem sonrası kitle dağılırken slogan atarak Cihangir tarafında yürüyüşe geçen bir gruba ise polis müdahale etti.

EN AZ 51 GÖZALTI

TELE 1’in ilk ulaştığı bilgilere göre en az 51 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Vatan Emniyet’e götürüldüğü öğrenildi.

ANKARA

Ankara’da vatandaşlar Ulus Meydanı’nda bir araya geldi. Kararların geçersiz ve hükümsüz olduğunun belirtildiği açıklamada, toplanan yurttaşlar da ”AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

İZMİR

İzmir’de yurttaşlar “Gezi’yi savunuyoruz” diyerek Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, “AKP iktidarı, ülke tarihinin en haklı, en onurlu direnişlerinden biri olan, hemen tüm illerde milyonlarca yurttaşın katıldığı Gezi direnişini karalamak ve mahkum etmek istedi. Bu haklı ve onurlu direnişi paylaştığımız arkadaşlarımız için verilen kararlar hukuksuz ve dayanaksızdır. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz; arkadaşlarımız da Gezi kadar aktır, yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

ANTALYA

Gezi davasında verilen skandal karar Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından protesto edildi. Antalya Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Attalos Heykeli önünde toplanan yüzlerce kişi kararı protesto etti.

GAZİANTEP

Bir diğer merkez de Gaziantep oldu. Yeşilyurt’ta toplanan yurttaşlar da Gezi davasında verilen tutuklama kararlarına karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Karanlık gider, Gezi kalır” denildi.

BODRUM

Bodrum’da Gezi Davasının ertesi gününde gerçekleştirilen protesto eylemi katılanlarla güvenlik güçleri arasında zaman zaman gerilim yaşandı. Güvenlik güçlerinin, Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan protestocuların basın açıklamasının ardından yürümesine engel olma girişimleri tepki doğurdu. Gezi Davası kararını sloganlarla protesto eden katılımcılar meydandan ayrıldı.

ANTAKYA

Antakya’da da çok sayıda kişi Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya geldi. Gezi direnişinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz şunları söyledi:

“Acısını bize bırakmış olsa da mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Gezi yargılanamaz. Çocuklarımızı katledenler yargılanmalı.”

Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ise şunları söyledi:
“9 yıl geçti aradan. Oğlumun katillerini bir kez olsun hakim karşısına çıkarmadılar. Gezi yargılanamaz. Gezi onurdur”

 

BURSA

Gezi Parkı davasında mahkemenin verdiği karar Bursa’da da protesto edildi. Yapılan açıklamada, “Gezi ülkenin aydınlık yüzü” denildi.

MANİSA

Protestoların bir diğer adresi ise Manisa oldu. Manolya Meydanı’nda yapılan eylemde, “Gezi davası ona katılanların değil ’emri ben verdim’ diyenlerin, en güzellerimizin kaybedilmesi ve sakatlanmasına sebep olanların yargılandığı davanın adı oluncaya dek mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

SAMSUN

Samsun’da Emek ve Demokrasi güçleri Gezi kararını, “Karanlık gider, Gezi kalır” diyerek protesto etti.

VAN

Van’da da vatandaşlar Aydın Perihan AVM önünde Gezi kararınna tepki gösterdi.

MARDİN

Eylemlerin bir diğer noktası ise Mardin oldu. Mardin’de KESK öncülüğünde toplanan kitle Gezi’yi protesto etti.

Ankara Barosu’ndan Gezi Davası kararına tepki: Hukuk tarihimize sürülmüş kara lekedir