ABD Kongresi’nden Türkiye’ye F-16 engeli

Yayın tarihi: 8 Şubat 2022 Salı 5:50 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2022 Salı 5:50 pm

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’e gönderdiği mektupta, Türkiye’nin talep ettiği F-16 savaş uçakların satış ve modernizasyon isteğinin reddedilmesini istedi.

52 Milletvekilinin imzaladığı mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert eleştiriler yöneltildi. Erdoğan Hükümeti, Kasım ayında Biden Yönetimi’nden 40 Blok 70 F-16 savaş uçağı ve 80 modernizasyon kiti talep etmişti.
Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin eleştirildiği mektupta, ‘Erdoğan rejiminin içeride iktidardaki hakimiyetini sürdürmek için sivil toplumu bastırmaya ve insan haklarını kötüye kullanmaya devam ettiği yazıyor.

Mektupta Gazeteci Sedef Kabaş kastedilerek, ‘Daha geçen hafta bir Türk gazeteci, ifade ve basın özgürlüğüne saygı göstermeyen bu baskıcı hükümet döneminde Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı’ deniyor.

Erdoğan’ın dış politikasını da eleştiren Temsilciler Meclisi üyeleri, F-16 satışının ‘Erdoğan’ı rotasını değiştirmeye ve iyi bir aktör olmaya teşvik etmeyeceğini’ öne sürüyor. ‘Türkiye’nin , ABD silahları ve askeri operasyonları hakkında önemli taktik bilgileri potansiyel olarak Rusya’ya ifşa eden S-400 füze savunma sistemlerini kullanmaya devam ettiği’ iddia edilen mektupta, bunun bir NATO müttefiki olarak taahhütlerine aykırı olduğu ve Amerikan ulusal güvenliğini tehlikeye attığı kaydediliyor.

Temsilciler Meclisi üyeleri, ‘ Erdoğan bu taktiği ABD ve Rusya’yı birbirine düşürerek istediği hedeflere ulaşmak için sürekli kullanıyor’ diyor. Milletvekillerinin Dışişleri ve Savunma Bakanları Blinken ve Austin’e gönderdiği mektubun sonunda , ‘ABD hedeflenen ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere tüm diplomatik araçları kullanana kadar Erdoğan’ın davranışını değiştirmediğinin görüldüğü’ öne sürülüyor.

TELE1 Washington temsilcisi Yılmaz Polat, “çeviri oyununu” değerlendirdi