ABD Kaşıkçı cinayetinde Prens Selman’ın sorumlu tutulmasını reddetti

Yayın tarihi: 7 Aralık 2022 Çarşamba 9:28 am - Güncelleme: 7 Aralık 2022 Çarşamba 9:28 am

İstanbul’da katledilen Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sorumlu tutulması için ABD’de açılan dava reddedildi.

Washington DC Bölge Yargıcı John Bates, yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz tarafından açılan davanın reddedildiğini duyurdu.

Bates, söz konusu kararın, Biden yönetiminin Muhammed bin Selman’ın davadan çıkarılması talebi ve Bin Selman’ın “devlet yöneticisi dokunulmazlığı” olduğu gerekçesiyle aldığını belirtti.

ABD ‘SELMAN EMİR’ VERDİ DEMİŞTİ!

Biden yönetimi, 18 Kasım’da Cengiz tarafından açılan davada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın dokunulmazlığının bulunduğunu mahkemeye bildirmişti.

ABD istihbaratı, cinayet emrini Muhammed bin Selman’ın verdiğine yönelik görüş bildirmişti.

Kılıçdaroğlu: Şehitlerimizin kanı üzerinden İsrail ile pazarlık yapıldı

NE OLMUŞTU? ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı’nın ölümünden kısa bir süre sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman’ı hedef almıştı. Erdoğan, “Bunlar dünyayı enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesap sormasını bilir” dedi. Geçtiğimiz aylarda ise Selman, Saray’da şatafatla ağırlanmıştı.

Erdoğan’ın danışmanı Kılıçdaroğlu’nu “gökte buldu”

Türkiye’de görülen 26 sanıklı Kaşıkçı davası 7 Nisan 2022’de Suudi Arabistan adli makamlarına devredildi. Davanın devredilmesine muhalefet şerhi koyan Hakim Nimet Demir, İstanbul’dan Kahramanmaraş’a sürüldü.

Suudi Arabistan, eski Washington Post gazetesi yazarı Kaşıkçı’nın, kendisini ülkesine dönmeye ikna etmek için gönderilen bir ajan ekibi tarafından “alçak bir operasyonda” öldürüldüğünü açıklamıştı.

Eylül ayında başbakanlık görevini üstlenen 37 yaşındaki Muhammed bin Salman, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgisi olduğunu iddialarını reddediyor.

Ancak Amerikalı yetkililer, CIA’in Muhammed bin Salman’ın prens olarak cinayetten haberdar olduğu ve suç ortağı olduğu yönünde görüş bildirmişti.

Birleşmiş Milletler tarafından konuyu araştırmakla görevlendirilen Agnès Callamard da Kaşıkçı’nın “önceden ayrıntılarıyla planlanmış bir cinayete kurban gittiği” sonucuna varmıştı.