ABD, İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere’den İsrail’e destek

Yayın tarihi: 10 Ekim 2023 Salı 2:06 am - Güncelleme: 10 Ekim 2023 Salı 2:06 am

ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri İsrail’e destek mesajı paylaştı. Yapılan ortak açıklamada, “Önümüzdeki günlerde, İsrail’in kendini savunabilmesini sağlamak ve nihayetinde barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesinin koşullarını oluşturmak için müttefikler ve İsrail’in ortak dostları olarak birlik ve koordinasyon içinde kalacağız” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail-Filistin gerilimini ele aldıkları bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından liderler ortak bir bildiri yayımladı.

İsrail’e olan kararlı desteklerini vurgulayan liderler, ‘Hamas’ı ve korkunç terör eylemlerini kesin bir dille kınadıklarını’ bildirdi.

Yayımlanan bildiride, “Hamas’ın terör eylemlerinin hiçbir gerekçesi, hiçbir meşruiyeti olmadığını ve evrensel olarak kınanması gerektiğini açıkça belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı. İsrail’in kendisini ve halkını savunma çabalarına destek vereceklerini kaydeden liderler, bu ülkeye düşman olan herhangi bir tarafın bu saldırıları avantaj olarak kullanmaması gerektiği uyarısında bulundu.

“DÜNYA DEHŞETLE İZLEDİ”

Bildiride ayrıca şu ifadeler yer aldı:

 “Son günlerde dünya, Hamas teröristlerinin, evlerinde aileleri katletmesini, müzik festivalinde eğlenen 200’den fazla genci katletmesini ve halihazırda rehin tutulan yaşlı kadınları, çocukları ve tüm aileleri kaçırmasını dehşetle izledi.” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN HALKININ MEŞRU İSTEKLERİNİN FARKINDAYIZ”

“Hepimiz Filistin halkının meşru isteklerinin farkındayız ve hem İsrailliler hem Filistinliler için eşit düzeyde adalet ve özgürlük adımlarını destekliyoruz. Ancak şüphesiz ki Hamas bu istekleri temsil etmiyor ve Filistin halkına daha fazla terör ve katliamdan başka bir şey sunmuyor.”

 “Önümüzdeki günlerde, İsrail’in kendini savunabilmesini sağlamak ve nihayetinde barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesinin koşullarını oluşturmak için müttefikler ve İsrail’in ortak dostları olarak birlik ve koordinasyon içinde kalacağız.”

Filistin-İsrail savaşında 4. gün! 900 İsrailli, 704 Filistinli hayatını kaybetti