ABD, IŞİD’cileri ve diğer cihatçıları Ukrayna için eğitmeye başladı

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 7:21 pm - Güncelleme: 22 Mayıs 2022 Pazar 7:29 pm

Rusya Federasyonu (RF) Dış İstihbarat Servisi (SVR) birkaç gün önce, web sitesinde çok özel bir belgeye yer verdi. SVR Basın Bürosu’nun yayınladığı söz konusu dokümana göre, ABD bir süredir, Ukrayna’da aktif olarak savaşmak üzere, kendilerine “Irak – Şam İslam Devleti” (IŞİD) adını veren uluslar arası dinci terör örgütünün mensuplarını askeri eğitimden geçiriyor. Nisan ayı içerisinde Suriye Kürtlerinin kontrolünde olan bir hapishaneden, Amerikan özel kuvvetlerinin katılımıyla yaşları sadece 20 ile 25 arasında değişen 60 kadar IŞİD savaşçısının kaçması sağlandı. Ardından bunlar, sonrasında Ukrayna sahasında kullanılmak maksadıyla profesyonel askeri eğitimlerine geçmeleri için Amerikan askeri üssünün yer aldığı ve Suriye’nin Ürdün ve Irak sınırlarının kesiştiği noktaya yakın konumda yer alan “Et-Tanf” kazasına yönlendirildiler. SVR’nin elde ettiğini belirttiği bilgilere bakılırsa, adı geçen yöredeki askeri üs ve etrafındaki bölge uzunca süredir kendi içerisinde bir terörist “Hub”a dönüşmüş durumda. Burada tamamen Washington yönetimine tabi ve her açıdan onun kontrolünde bulunan 500 civarında IŞİD’ci ve diğer cihadist – terör örgütlerine üye militan yeniden eğitimden geçirilirken, önceliğin Güney Kafkasya ve Orta Asya devletleri kökenlilerde olduğu kaydedildi SVR’in paylaştığı bilgilerde.

Ukrayna’daki Rus birliklerine karşı savaşmak üzere eğitildiler

Et-Tanf’taki ABD üssünde özel eğitimden geçirilenlerden bilhassa Orta Asya ve Güney Kafkasya devletleri kökenliler arasından oluşturulan özel birimlerin esas olarak, hem Suriye’de hem de artık Ukrayna’da RF Silahlı Kuvvetleri’nin birliklerine karşı sabotaj-terörist eylemleri gerçekleştirmeye dönük olarak hazırlandıkları kaydediliyor ilgili belgenin ilerleyen satırlarında. Et-Tanf eğitim kampındaki “kursiyerlere” verilen üst düzey askeri eğitimin kapsamında; tanksavar kompleksler, istihbarat ve askeri amaçlı “MQ-1C” kodlu SİHA’lar ile iletişim ve gözlem amaçlı gelişmiş sistemlerin kullanımının olduğuna işaret ediliyor. Öte yandan, bir süredir Kiev Rejimi’nin bilgisi ve rızası dâhilinde İdlip kökenli Cihatçı teröristlerin Polonya üstünden ülkedeki Rus güçlerine karşı savaşmak üzere Ukrayna’ya giriş yapmakta oldukları bildiriliyor. Hatırlanacağı gibi, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri Batı ve Orta Ukrayna’da, silah ve mühimmat depoları ile birlikte yabancı savaşçıların ülkeye giriş yapar yapmaz yerleştirildikleri ve çatışmalara karışmadan evvel geçici olarak ikamet ettikleri bir dizi mahali de nokta atışları üzerinden hedef alarak etkisiz hale getirmişti. Bu şekilde hedef alınan gönüllü savaşçıların arasında çok sayıda IŞİD’çinin olduğunu da kuvvetli muhtemel.

Tek bir Ukrayna tugayında 150 Polonyalı gönüllü / paralı asker

İster Güney Kafkasya isterse Orta Asya kökenli olsun, Suriye’de Amerikan özel kuvvetleri tarafından eğitilmelerinin ardından Ukrayna’ya giren cihatçı – radikal İslamcı militanların Ukrayna yönetimi tarafından fark edilmeden cepheye gitmeleri neredeyse imkânsız çünkü Ukrayna Gizli Servisi (SBU) cepheye gitmek üzere gelen bütün yabancı savaşçıları çok ciddi ve kapsamlı bir filtreleme sürecinden geçiriyor. Her birini günlerce sorguladıktan sonra telefon, diz üstü bilgisayar – tablet gibi tüm elektronik – haberleşme aletlerini inceliyor. Bu arada, bunlar dâhil; gelen yabancı savaşçı adaylarının önemli bir kısmının da paralı asker olduğunun altını çizmekte fayda var. Ukrayna’ya savaşmak ereğiyle gelen yabancıların hemen hepsi de dışarıdan finanse ediliyorlar çünkü Kiev yönetiminin, gelinen noktada onları ekonomik açıdan besleyecek en ufak bir olanağı kalmamış bulunuyor. Ukrayna hükümetinin Rusya ve Donbass kuvvetlerine karşı direnebilmek için yabancı savaşçılara ihtiyacı niceliksel açıdan o denli katlanmış durumda ki; şu sıralar Kharkov İlinin İzyum kenti kırsalında geri çekilmeye devam eden Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin (VSU) sadece 93. Mekanize Tugayı’nda 150 kişilik bir Polonyalı paralı asker lejyonunun tespit edilmiş durumda. Söz konusu Polonya gönüllü askeri birliğinin, RF Silahlı Kuvvetleri ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Halk Polisi’nin bir takım özel birimlerini hedef almak üzere bölgede yer aldığı vurgulanıyor.

 Okay Deprem