ABD Dışişleri ‘Ermeni Soykırımı’ diyerek kararı cumartesi duyuracaklarını açıkladı

Yayın tarihi: 23 Nisan 2021 Cuma 9:54 pm - Güncelleme: 23 Nisan 2021 Cuma 10:47 pm

ABD Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak duyurdu ve cumartesi günü açıklama yapılacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, Washington’un cumartesi günü 1915 olaylarına ilişkin kararını açıklayacaklarını söyledi. Porter, düzenlediği basın toplantısında “Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, yarın için bir açıklama bekleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Yetkili, konuya ilişkin daha fazla detay vermedi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl başkan adayı iken yaptığı 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında, olayları ‘soykırım’ olarak tanımlamış ve başkan seçilmesi halinde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini ifade etmişti.

BLOOMBERG: BIDEN ‘ERMENİ SOYKIRIMI’NI TANIYACAĞINI ERDOĞAN’A İLETTİ

İki taraftan yapılan açıklamada da ABD’nin 1915’te yaşananları Ermeni soykırımı olarak tanıyacağı yönündeki haberlerin görüşmede gündeme gelip gelmediğine değinilmedi. Öte yandan Bloomberg, “görüşmeye yakın kaynaklar”a dayandırdığı haberinde Biden’ın Erdoğan’ı yarınki açıklamasında “Ermeni Soykırımı”nı tanıma niyeti hakkında Erdoğan’ı bilgilendirdiğini öne sürdü.

AFP de “Beyaz Saray, Biden’ın Erdoğan ile telefonda görüştüğünü ve dediklerine göre Türkiye’nin itirazlarını bir kenara atıp Ermeni soykırımını tanımaya hazırlandığını söyledi” açıklaması yaptı.