ABD başkanları için azil süreci nasıl işliyor?

Yayın tarihi: 18 Aralık 2019 Çarşamba 6:12 pm - Güncelleme: 18 Aralık 2019 Çarşamba 6:12 pm

ABD Temsilciler Meclisi’nde, Başkan Trump‘ın görevden alınmasıyla ilgili soruşturma tamamlandı ve bugün Başkan’a yönelik sürecin Senato’da devam etmesiyle ilgili oylama yapılacak. ABD’de başkanların azil süreci nasıl işliyor?

Borçlarını tek tek kağıda yazıp intihar etti

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump ile ilgili yürütülen azil sürecinin devam edip etmemesiyle ilgili oylamayı bugün yapacak.

Trump hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’den eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan aday adayı Joe Biden ile ilgili yolsuzluk soruşturması açmayı istediği iddiaları nedeniyle kanuna aykırı davrandığı gerekçesiyle azil soruşturması başlatıldı.

Bugün yapılacak oylamada Trump’le ilgili sürecin Senato’ya sevk edilip edilmemesine karar verilecek. Senato’ya sevk edilmesi halinde “mahkeme” tarzı bir süreç yaşanacak. Başkan’ın görevden alınması için Senato’nun üçte iki çoğunlukla karar vermesi gerekiyor.

Trump hakkında daha önce Rusya’nın ABD’de 2016’da yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda azil sürecinin başlatılabileceği belirtiliyordu. Ancak soruşturmada Trump’ın suç işlediği konusunda kesin bir kanı oluşmadığı için süreç de başlatılamamıştı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, süreci başlatırken yaptığı açıklamada Trump’ın “hesap vermek zorunda olduğunu” söyledi. Trump ise iddiaları reddediyor ve Demokratları “cadı avına” çıkmakla suçluyor.