Trump: Anayasal haklarım ihlal ediliyor

Yayın tarihi: 18 Aralık 2019 Çarşamba 11:50 am - Güncelleme: 18 Aralık 2019 Çarşamba 11:50 am

ABD Temsilciler Meclisi’nde bugün ABD Başkanı Trump’ın azli oylanacak. Oylama öncesi Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye mektup gönderip ‘Amerikan demokrasisine savaş açmakla’ suçlayan Trump, “Salem’de yargılanan cadıların bile daha fazla hukuki hakkı vardı” diyerek haksızlığa uğradığını ifade etti.

Doğa Koleji için flaş teklif! Geçmişe dönük maaşları da kapsıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi’nde yaklaşan azil oylaması öncesi, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi’ye kızgın bir mektup yazdı ve Pelosi’yi ‘Amerikan demokrasisine açık savaş ilan etmekle’ suçladı. Trump mektubunda ‘Çok çirkin bir kelime olan azilin önemini ucuzlattınız’ dedi.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamanın sonucunu değiştirmek adına çok az umudu olduğunu bilen Trump, altı sayfalık mektubunda, süreci eleştirdi ve Pelosi’yi kınadı. Mektup, başlıca yardımcılarının Temsilciler Meclisi’nde ifade vermesini önleyerek azil sürecini engellemeye çalışan Trump için kayda değer bir müdahale olarak görülüyor. Trump, mektubunda, ‘bu azil sahtekârlığının başlangıcından bu yana anayasal haklarının ihlal edildiğini’ ve ‘kanıt sunmak da dahil anayasanın sunduğu başlıca temel haklardan faydalanamadığını’ savundu. Trump, “Salem Cadı yargılamalarında sanıklara daha fazla hukuki hak verilmiştir” dedi.

‘BİRAZ TARİH ÖĞRENMESİ GEREKİYOR’

Aslında, Temsilciler Meclis Adalet Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı, Trump’ı şahsen kanıt sunmaya davet etmişti. Bu aynı zamanda hukuk ekibinin tanıkları sorgulayabilmesini de sağlayacaktı. Ancak Trump bu öneriyi reddetti.

Salem Belediye Başkanı Kim Driscoll ise Twitter’daki paylaşımında, başkanın ‘biraz tarih öğrenmesi gerektiğini’ söyledi ve cadı yargılamalarının kanıtsız yapıldığını, başkana yönelik kanıtların ise ‘çok bol’ olduğunu iddia etti. Pelosi ise Konge Binası’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, mektubu tamamen okumadağını, ancak ‘özünü gördüğünü ve gerçekten hastalıklı’ olduğunu düşündüğünü söyledi.

KANIT SAKLAMA VE GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Trump’a yönelik iki azil suçlaması yapılıyor. Bunlardan biri azil soruşturmasıyla işbirliği yapmayarak, personelinin ifade vermesini engelleyerek ve belgese kanıtlarını elinde tutarak Kongre’nin çalışmasını engellemek. Diğeri ise, Demokrat Partili siyasi rakibi Jo Biden hakkında soruşturma yapılması adına baskı yaparak görevini kötüye kullanmak.

Temsilciler Meclisi’ndeki azil oylamasında tüm üyeler parti kararına göre oy verirse, Trump ABD tarihinde azledilen üçüncü başkan olacak. Daha sonra da Senato’da yargılanacak. Yargılama aşamasında her iki partiden senatörler de bağımsız jüri üyeleri gibi davranmak zorunda.