AKP’nin kanun teklifine CHP’den tepki: Para ile mi terbiye edeceksiniz?

Yayın tarihi: 9 Haziran 2022 Perşembe 11:04 am - Güncelleme: 9 Haziran 2022 Perşembe 11:47 am

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP’nin sağlık emekçileri için getirmek istediği kanun teklifine tepki gösterdi. Emir, “Kanunda zaten disiplin suçu var. Niye insanları para ile terbiye etmeye çalışıyorsunuz?” dedi.

AKP, sağlık emekçilerini kapsayan yeni bir kanun teklifini Meclis’e  sundu. Teklif yasalaşırsa, disiplin suçu işleyen sağlık emekçilerine para cezası da kesilecek. CHP’li Murat Emir, Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne, komisyonda yaptığı konuşmada tepki gösterdi. Emir, “Siz iki defa mı cezalandıracaksınız? Bu anlayışınız da var üzülerek söylüyorum, herkesi para ile terbiye etme anlayışı.”

“HİÇ OLMAZSA SAĞLIK ALANINI POLİTİZE ETMEYİN”

Emir şu ifadeleri kullandı:

“Burada yenilik olarak ‘disiplin durumu’ deniliyor. Bu ihtiyaç nereden kaynaklandı? Sayın Tamer, soruyorum size; şimdi, Türkiye Cumhuriyeti’nin disiplin ile ilgili zaten bir mevzuatı var. Eğer bir sağlık çalışanı bir memur disiplinsizlik işlemişse, yapmışsa bunun uyarıdan bir sürü ağırlaştırılmış cezalara kadar giden cezaları var. Siz, bunu niye bir de ek ödemeyle, döner sermaye ödemesi ile cezalandırma gayretindesiniz. Niye? Siz iki defa mı cezalandıracaksınız? Bu anlayışınız da var üzülerek söylüyorum; herkesi para ile terbiye etme anlayışı. ‘Yani biz, bir şekilde maaşını kesersek, alacağı ücreti kesersek biz bunu daha disiplinli yaparız’, tırnak içerisinde tabii. Sizin disiplin anlayışını birazdan konuşuruz. Bu da son derece yanlış. Bir sağlık çalışanı eğer disiplinsizse onun zaten cezası var. Döneceğiz, ‘Sen disiplinsizsin, sana ödeme yapmayalım’. Ve sizin disiplin anlayışınızın, Türk Tabipleri Birliği üyesi olmak, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi olmak, Türk Eczacılar Birliği üyesi olmak, sizin istemediğiniz, çok beğenmediğiniz vakıflara ve derneklere üye olmak, belki siyasi görüşlere yakın olmak olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yapmayın. Buna hakkınız yok. Hiç olmazsa sağlık alanını böylesine politize etmeyin. Ve ben, bu kanunun teklifini getirenlerden bu disiplin ihtiyacının nereden doğduğunu da doğrusu soruyorum ve merak diyorum. Cevabını da bekliyorum.”

Nisan ayında 25 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı