Voyager 1 NASA’ya tuhaf veriler göndermeye başladı

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 7:00 am - Güncelleme: 23 Mayıs 2022 Pazartesi 11:35 pm

1977 yılında NASA tarafından uzaya fırlatılan Voyager 1 uzay sondası, yıllarca insanlığın uzaydaki en önemli gözlem aracı oldu. Voyager’ın yıllar boyunca Dünya’ya geri gönderdiği veriler, özellikle Güneş Sistemi’miz ve komşu gezegenlerimiz hakkında kritik bilgileri öğrenmemizi sağladı.

Bugün artık Dünya’dan en uzaktaki gözlem aracı olarak yavaş yavaş görevinin sonuna yaklaşan Voyager, beklenmedik bir şekilde NASA’ya tuhaf veriler göndermeye başladı. Voyager tarafından gönderilen bu tuhaf veriler, bilim insanlarını da kaygılandırdı.

 

NASA tarafından paylaşılan bilgilere göre şu sıralar Dünya’dan yaklaşık 23.3 milyar kilometre uzakta yolculuk eden Voyager 1’in kontrol sistemi, tamamen rastgele gibi görünen veriler üretiyor ve Dünya’ya gönderiyor. Yaklaşık 10 yıldır Güneş sisteminin ötesinde yolculuk eden Voyager tarafından gönderilen veriler, aslında olması gereken yerle uyuşmuyor.

Voyager 1

44 yıllık uzay sondasında neden yıllar sonra böyle bir durum ortaya çıktığı merak konusu olmaya devam ediyor. NASA’da görevli bilim insanı Suzanne Dodd ise Voyager görevinin bu aşamasında böyle bir gizemin ortaya çıkmasının normal olduğunu söylüyor. 45 yaşına merdiven dayayan uzay sondası, bilim insanlarının beklentilerinin çok ötesinde bir süre faal kalmaya ve veri yollamaya devam etti. Uzay sondası fırlatıldığı dönemde bu kadar uzun süre faal kalacağı tahmin edilmiyordu.

Şimdi NASA bu tuhaflığın sebebini tespit ederek, Voyager 1 tarafından gönderilen verileri bu tuhaflığın sebebini hesaba katarak yeniden düzenlemeyi ve bir kez daha isabetli sonuçlar elde etmeyi amaçlıyor.

Elon Musk bir günde 11 milyar dolar kaybetti