Eski Afgan Cumhurbaşkanı Karzai’ye tepki: Biz sizin kızınız değiliz

Yayın tarihi: 20 Ağustos 2021 Cuma 9:52 am - Güncelleme: 20 Ağustos 2021 Cuma 4:12 pm

Afgan yönetmen Sahraa Karimi, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin bir kız çocuğunun fotoğrafını paylaştığı paylaşıma tepki gösterdi. Karimi, “Biz sizin kızınız değiliz” diyerek Karzai’nin paylaşımını alıntıladı.

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin ardından ülke vatandaşları türlü tehlikeli yollarla ülkeden kaçmaya çalışıyor. Uçakların iniş takımlarına tutunan ve onlarca metre yükseklikten düşen insanların haberleri geliyorken, ülkenin tanındık isimleri Afgan halkının sesini duyurmak için çağrıda bulundu. Afgan yönetmen Sahraa Karimi de “Tüm dünyaya sesleniyorum, bizi öldürmeye geliyorlar. Bu koca dünyanın insanları, sessiz kalmayın” demişti.

Ülkedeki ilerleyişi giderek hız kazanan Taliban’ın ele geçirdiği bölgelerden özellikle kadınlara, sanatçılara ve merkezi rejimle bağlantıları olan kişilere yönelik şiddet haberleri gelirken, Afganistan’dan da ciddi bir göç dalgası da başlamış durumda.

Dünyaya çağrıda bulunan Karimi, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai’nin paylaşımına tepki gösterdi. Karzai, bir kız çocuğunun fotoğrafını paylaşarak üzerine “Kızım Kesinlikle hayalinize ulaşacaksın. Bir gün mühendis olacaksın ve sevgili ülkemiz için köprüler, yollar, fabrikalar kuracaksın” notunu düştü. Karimi ise, ülkede özellikle kız çocukları ve kadınlar üzerindeki baskıya dikkat çekerek bu paylaşıma tepki gösterdi. Karimi, “Karzai şaka yapıyor! Köln’de bir süre sessiz kalabilirsiniz! Ülkeyi bu hale siz getirdiniz; Sen, oyunların ve engellerin… Bütün günler buluşup, hikayeler anlatmak ve övünmekle geçti. Haritanın arkasına haritayı çizdiniz, sonunda haritalarınızdan birine takıldınız. Biz sizin kızınız değiliz…” ifadeleriyle yanıt verdi.

KARZAİ KİMDİR?

Hamid Karzai Peştun asıllı Afgan siyasetçi. Afganistan eski devlet başkanıdır. Taliban sonrası ilk  devlet başkanı. 2001-2004 yılları arasında halk tarafından desteklenen Karzai, 2004 seçimleri sonrası dönemde yönetimde yolsuzluğun artması, ülke çapında Taliban ve El-Kaide militanların tekrar güç kazanmasıyla birlikte hem Karzai’nin hükûmetine karşı hem de ülkenin geleceğine karşı bir şüphe ve güvensizlik ortamı oluştu. 2009 yılı Kasım ayında bir kez daha devlet başkanı seçilmiştir.

Taliban’dan kaçan yönetmen Türk Elçiliği yardımıyla Kabil’den ayrıldı

Afgan yönetmen Karimi’den mektup: Bu bir insanlık krizi, ancak dünya tamamen sessiz