‘Süleyman Soylu ile ‘Tavlı’ ailesinin irtibatı’

Yayın tarihi: 10 Haziran 2021 Perşembe 10:30 am - Güncelleme: 10 Haziran 2021 Perşembe 10:30 am

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, bugünkü köşesinde AKP’nin Ordu’daki adayları arasındaki ilişkiyi yazdı. Terkoğlu, Ünye’de seçilen AKP Başkanı’nın Süleyman Soylu ile olan bağlantısına değindi.

Barış Terkoğlu, ‘İçişleri Bakanı’nın çok sevdiği aile’ başlıklı yazısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakınlığı olan Tavlı ailesinin Ordu Ünye’de başkan olma sürecini yazdı. Ordulu gazeteci Cihan Çakır’ın AKP Ünye Başkanı Hüseyin Tavlı hakkındaki haberlerinin kaldırılmasına, tehdit edilmesine değinen Terkoğlu, Sedat Peker’in aracı olduğunu söyledi. Terkoğlu, “AKP’li Başkan Hüseyin Tavlı, parti içindeki hizip kavgasının, ayak oyunlarının sonucunda göreve gelmişti. Üstelik bu sır da değil” ifadelerine yer verdi.

Ünye’de AKP adayının Adem Atik olmasına rağmen 20 Ocak 2019 tarihindeki Ordu mitingiyle beraber aday olacak ismin Hüseyin Tavlı olduğu belirlenmişti. Terkoğlu bu sürecin Soylu ile olan bağlantısını şu ifadelerle anlattı:

İddia odur ki Atik’in yerine Tavlı’nın konması için “yüksek düzeyde” kulis yapanlar vardı. Elbette başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu! O gün uçakta Soylu’ya yakınlığıyla bilinen bugünün Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın da olması tesadüf değildi. Erdoğan ikna edilmiş, Atik yerine Tavlı konmuştu. İşte Peker’in, gazeteci Cihan Çakır’ı, Tavlı aleyhinde yazmaması için tehdit ederken “bakanlıktan dostlar” dediği sözlerin sırrı buradaydı.

SOYLU – TAVLI ORTAKLIĞI

Yaşandı ama bitmedi.

Türk medyası olan biteni fark etmedi. 20 Ocak günü, ilçelerinde Atik yerine Tavlı’nın aday olduğunu gören AKP’liler, AKP Ordu il binası önünde protesto gösterisi yaptı. Yaklaşık 400 kişiye ulaşan kalabalık, “siyasi darbe” yapıldığını söylüyordu. Bu işte eski Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın da parmağı olduğunu iddia ediyorlardı. (Enver Yılmaz ile Sedat Peker’in samimi görüşmelerinin olduğu basına düşen fotoğrafları da hatırlatalım.) Parti binası önüne gelen polis, kalabalığı yatıştırdı. Seçimde yine de Tavlı kazandı ama ilçede Saadet Partisi yüzde 22.26 oy oranı ile ikinci parti oldu. Bunun sebebi elbette AKP’ye küsen oylardı.

Peki, neden? Soylu’nun Tavlı ısrarının sebebi ne? Ordu’nun yerel medyasında hakkında FETÖ geçmişinden silahlı olaylara karışmasına kadar bir dizi iddia ortaya atılan Tavlı’yı neden koruyor?

Herkes sebebini biliyor. Tavlı ailesi ile Soylu ailesinin ilişkisi İstanbul Gaziosmanpaşa’ya kadar uzanıyor. Tehdide uğrayan gazeteci Çakır, “Süleyman Soylu’nun sigortacılık yaptığı dönemde Hüseyin Tavlı da İstanbul Gaziosmanpaşa’da elektrikçilik yapıyordu. Bu iki isim komşu” diye ilişkiyi anlatırken tanışıklığın belgeleri de var. Ticaret Odası kayıtlarına göre Tavlı ailesinden Süleyman Tavlı ile Bakan Süleyman Soylu geçmişte ticari ortaklık da yaptı.