Saray’ın cuma operasyonları doları patlattı

Yayın tarihi: 21 Mart 2021 Pazar 9:41 pm - Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 12:30 pm

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun milletvekilliğinin düşürülmesi, HDP’ye kapatma davası açılması, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda başkan değişikliği sonrasında Dolar/TL’de yükseliş kaydedildi. Geçen haftayı 7,21 ile kapatan Dolar/TL yüzde 15 yükselişle 8,35 seviyesinin üzerini gördü. Dolar/TL güne 8 ila 8.10 bandında başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal cuma gecesi Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Böylelikle Türkiye’de son iki yılda üç TCMB başkanı değişmiş oldu.

Dolar fırladı, bankalar döviz ve altın işlemlerini durdurdu

Dolarla birlikte altın da fırladı: İşte güncel rakamlar

YÜZDE 16 YÜKSELDİ

Asya’da ilk kotasyonlarda dolar/TL yüzde 16 yükseliş kaydetti. Dolar/TL saat 21:38 itibarıyla yüzde 16,2’ye kadar yükselişle 8,3880’e kadar çıktı.

Dolar/TL kuru geçen haftayı 7,21 seviyesinde kapatmıştı.

Dolar şuan 7,86 seviyesinde hareket ediyor.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

BEKLENTİLERİ AŞTI

Hafta sonu yaşanan bu beklenmedik gelişme piyasalarda şok etkisi yarattı.

Haftayı 7.20 seviyesinde kapatan dolar – TL kuru, pazartesinin günün ilk dakikalarında uluslararası piyasalarda 8.40 seviyesini aştı.

Türk Lirası’nda bir anda yaşanan yüzde 17’lik değer kaybı sonrası Euro / TL paritesi de 9.90 seviyesini gördü. Gram altın da 465 liraya yükseldi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybını manşetinden duyuran Bloomberg, Ağbal’ın görevden alınmasının yatırımcı güvenine darbe vurduğunu belirterek, “Piyasaların ilk tepkisi bazı analistlerin tahminlerini aştı” yorumunu yaptı.

BANKALARIN DOLAR KURLARI ŞÖYLE

Doların yükselişi sosyal medyada TT olurken, ekonomistler ve siyasiler, Erdoğan’a yüklenerek TL’nin değer kaybını eleştirdi.

EMİN ÇAPA: YENİ BAŞKANIN EN BÜYÜK SORUNU…

Doların fırlamasını yorumlayan Emin Çapa, “MB Başkanı olarak bankacılarla yaptığı ilk toplantıda dile getirdiği “ricalarını” yarın hangi bankalar uygulayacak bakacağız. Gözlerimiz bankalararası piyasada alış ve satış kotasyonlarında olacak. Kim ne pozisyon alacak meraktayım.
Yeni Başkan’ın en büyük sorunu piyasayı sözel olarak yönlendirme imkanı olmaması. Faiz silahı da yok. Geriye sadece likidite ve döviz satışı kalıyor. Net döviz rezervi yok. Ama zaten Başkan yazılarında, “önemli olan brüt rezerv” diyordu. Yarın göreceğiz. Bu arada Merkez Bankası bütün hafta sonu, önümüzdeki haftaya hazırlık yaptı. Yeni Başkan’ın yaptığı ilk açıklamada tek önemli detay, PPK toplantısının öne alınmayacağı. Yani ilk faiz kararı Nisan ortası.” dedi.

 

BORSA İSTANBUL’DA İŞLEMLER DURDU

Borsa İstanbul‘da işlemler geçici olarak durdu. Sürekli işlemler 10.30’da kaldığı yerden devam edecek.

Borsa İstanbul’da işlemler durdu!

CHP’Lİ TOPRAK: ERDOĞAN BECERİKSİZLİĞİNİ FATURASINI MİLLETE ÖDETİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak: #Dolar/TL Asya para piyasalarının açılışıyla 8,39’ya çıktı! TL %16,3 değer kaybetti. Cumhuriyet’in 91 yıllık Merkez Bankası’nın rezervini sıfırlayan, kefen parasına bile el koyan, oyuncak edip 20 ayda 3 başkanı azleden CB Erdoğan, beceriksizliğin faturasını millete ödetiyor!

HDP’ye kapatma davası: ‘Devletin bütünlüğünü ortadan kaldırmak’

CHP’Lİ ERDOĞDU: YARIN TÜRKİYE EKONOMİSİNİN EN ZOR GÜZNLERİNDEN BİRİ OLACAK

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu: Yarın Türkiye ekonomisinin en zor günlerinden biri olacak… Eğer yine kamu bankalarını arka kapı kullanmaya kalkarsalar birkaç ay içinde önce banakacılık sistemi çökmeye başlar… Ardından ödemeler dengesi krizi ve dış borç ödemelerinde temerrüde düşme olabilir… Hayırılısı…

Yarın sabah ekonomide olacakları engellemek için sermaye kontrolleri, swap sınırlamaları, karşılık oranlarını artırma, bankacılık işlemelerine kısıtlamalar veya kambiyo vergisi düzenlemeleri gibi ucuz yollara başvurmamalarını öneririm… Ekonomide cin fikirlilik doğru değil… Kamu Bankalarını taşıyamayacakları açık pozisyona sokarak sermayesini eritmeye başlayanları uyarıyorum…
Bunun hesabı kolay verilmez… Asya piyasaları daha yeni açıldı… Kamu bankaları arka kapıdan döviz satmaya başlamış gibi görünüyor… Rezervlerimizin durumu ortada… Yazık ediyorlar memlekete…

İki kez devre kesici uygulayan Borsa İstanbul’dan yatırımcılara uyarı

AYTUN ÇIRAY: BIKMADINIZ MI?

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray: S400.. Libya’ya götürülen cihatcılar.. Suriye ve Kuzey Irak operasyonları.. TCMB Başkanının görevden alınması.. Biden’a Putin’e sözlerinden dolayı bir nevi kınama.. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun durumu.. İstanbul Sözleşmesi.. Ve gecenin sürprizi dolar kuru oldu !!! Bıkmadınız mı?

Ortaçağ zihniyetine dönüş! Erdoğan imzaladı Türkiye ‘İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

GARO PAYLAN: MERKEZ BANKASI DARBESİ BÜYÜK SARSINTI YARATACAK

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı- Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: Dolar/TL Asya piyasalarında 8,20 TL’den işlem görüyor. Tek adamın yeni Merkez Bankası darbesi büyük sarsıntı yaratacak. Bedelini yine işsizlikle ve zamlarla vatandaş ödeyecek.

Şahsım devletinin şahsım bankası: Merkez Bankası’nda 20 ayda 4 başkan değişti