Şahsım devletinin şahsım bankası: Merkez Bankası’nda 20 ayda 4 başkan değişti

Yayın tarihi: 20 Mart 2021 Cumartesi 10:52 am - Güncelleme: 20 Mart 2021 Cumartesi 12:19 pm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Yerine eski AKP milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Bu atamayla birlikte Erdoğan, 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra gelen “Kararname ile görev değiştirme” yetkisini kullanarak, Merkez Bankasına dördüncü başkan atanmış oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4.5 ay önce atadığı Naci Ağbal’ı Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alırken, yerine AKP eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nu atadı. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu. Naci Ağbal sadece 132 gün görev yapabildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuyla elde ettiği “Kararname ile görev değiştirme” yetkisiyle 20 ayda 4 Merkez Bankası başkanını görevden almış oldu.

 

Naci Ağbal gitti yerine “Operasyon” diyen Yenişafak’ın yazarı geldi

Ağbal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. Naci Ağbal’dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Erdoğan tarafından görevden alınmıştı.

8 Kasım 2020’de Murat Uysal’ın yerine göreve getirilen Naci Ağbal, geçtiğimiz yıl kasım ve aralık aylarında 675 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti.

Yeni yılda ocak ve şubat aylarında faiz artırımına gitmeyen Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası geçtiğimiz perşembe günü 200 baz puanlık bir faiz artırımı kararı daha almıştı.

Görevden alınan Naci Ağbal’dan ilk açıklama

CUMHURBAŞKANI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇİLDİKTEN SONRA DEĞİŞEN MERKEZ BANKASI BAŞKANLARI:

Murat Çetinkaya (3 yıl 3 ay)
Murat Uysal (1 yıl 3 ay)
Naci Ağbal (4,5 ay)
Şahap Kavcıoğlu