Google arama motoru şarkı keşfetmeye başlıyor

Yayın tarihi: 19 Ekim 2020 Pazartesi 7:30 am - Güncelleme: 16 Ekim 2020 Cuma 5:30 pm

Dünyadaki her işi yaparak herkesin ekmeğini almak için Amazon’la yarışan Google şimdi de Shazam’ı ekmeğinden etmek için yola çıktı.

Google arama motoru artık şarkı keşfi için dinlediği sesleri şarkı veri tabanı ile karşılaştıracak. Üstelik bunun için net bir müzik dinlemesine de gerek yok. Aklınızdaki melodiyi “na na na, naaa naa naa naaa na” gibi mırıldanmalarla seslendirmeniz bile yeterli olabilecek.

Google yöneticilerine göre, şirketin 20 yıllık geçmişine ve her gün 1 milyar arama sorgusu yapılmasına rağmen, her gün yapılan sorguların %15’i daha önce hiç sorulmamış sorularda/aramalardan oluşuyor. Dolayısıyla, Google’ın kendini sürekli geliştirmesi ve öğrenmesi gerekiyor. Pek çok insanın da Google’da şarkı ve şarkı sözü aradığı biliniyor. Üstelik Google, YouTube Music uygulaması ile Spotify’a rakip olarak her yıl onlarca milyar dolarlık müzik gelirine de göz dikmiş durumda.

Google

Arama motoru devi şimdi Shazam ve Soundhound’un yıllardır uzmanlaştığı bir alanda, yeni bir bakış açısıyla, kullanıcıları kendine çekmek istiyor. Kullanıcılar Google Assitant’a “Bu şarkının ismi nedir?” diye sorduktan sonra 10-15 saniye boyunca melodiyi dinleterek şarkının ismine, şarkı sözlerine ve video kliplerine ulaşabilecekler.

Bu gelişme, Shazam ve Soundhound içinse kabus anlamına geliyor çünkü ellerinin altında hazır Google arama motoru ve hatta Chrome tarayıcısı olan çoğu insanın şarkı keşfetmek için ayrıca bir uygulamaya ihtiyaç duymayacağı biliniyor.

Dünyanın her yerinde tekelleşme suçlamalarıyla karşılaşan Google ayrıca arama motoru için iki yenilik daha duyurdu. Buna göre, belli bir yazının içindeki paragrafları ve bölümleri de aramak mümkün olacak. daha doğrusu Google bu aramalarda daha hızlı ve kesin sonuçlar verecek. Böylece, insanlar kendi metinlerinin nerelerde kopyalandığını da tespit edebilecek. Haritalar uygulamasında ise artık kullanıcılar restoran işletmelerinin yemek siparişlerinde pandemiye uygun paketleme yapıp yapmadığını tespit edebilecek. Diğer kullanıcıların verdiği pandemi notlarını daha kolay görebilecekler.

Görüldüğü üzere, Google artık hayatın her alanında her şey için cevap ve hizmet vermeye devam ediyor. Ancak yarın Google ile kavga ederseniz, YouTube kanalınızı çat diye kapatabilir, tipinizi beğenmeyip Android uygulamalarınızı yasaklayabilir. Restoranlarınızın, dükkanlarınızın haritalarda görünüp sipariş almasını engelleyebilir. Web sitenizin arama sonuçlarında çıkıp okur çekmesini önleyebilir. Çok güzel telefonlar yapıp ABD’li Apple’dan daha çok para kazanmaya başladığı için Huawei’nin başına bunlar geldi.

Reno4 Serisi ailesi çok iddialı!