Patlamayan fişekleri taşırken patlattılar: 3 şehit, 12 yaralı

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2020 Perşembe 12:03 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2020 Perşembe 7:07 pm

Sakarya’da bu kez havai fişek fabrikasındaki patlamamış malzemeleri taşıyan kamyonda patlama meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı açıklamaya göre 3 asker şehit oldu, 12 kişi yaralandı. Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, daha önce patlama alanında yer alan patlayıcıların imha edilmesi için 15 gün boyunca soğutma işleminden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Soğutma işleminin yalnızca su ile de değil köpük benzeri malzemeler kullanılarak yapılması gerektiğini açıklayan Kaptan, burada bu işlemin yapılmadığını söyledi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki geçen hafta meydana gelen ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği, 126 kişinin de yaralandığı Büyük Coşkunlar’ havai fişek fabrikasında patlamamış atık malzemeleri taşıyan kamyonda patlama meydana geldi. Kontollü patlatmak için taş ocağına taşınan atık malzemenin boşaltılması sırasında meydana gelen patlamada .Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga şehit olduğu öğrenildi.  İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre üçü ağır 12 kişi yaralandı.

Sakarya’daki patlamada şehit olan askerlerin kimlikleri açıklandı

TAŞ OCAĞINDA İMHA EDİLECEKTİ

Edinilen bilgilere göre, Hendek’teki fabrikada patlamayan havai fişek ve diğer patlayıcılar, imha edilmesi amacıyla Adapazarı Taşkısığı mevkiinde bulunan taş ocağına getirildi. Kamyondaki patlayıcıların boşaltılmak istendiği sırada meydana gelen patlamanın sesi kentin birçok yerinden duyulurken, dumanlar gökyüzüne yükseldi. Bölgeye, çok sayıda sağlık ekini ve ambulans yönlendirildi. Yaralılar, çevredeki hastanelere sevk edilmeye başlandı.

Soylu: Sakarya’daki havai fişek fabrikasının çalışma izni iptal edilecek

AFET UZMANI: 15 GÜN SOĞUTULMASI GEREKİYORDU

CNN Türk yayınına katılan Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, daha önce patlama alanında yer alan patlayıcıların imha edilmesi için 15 gün boyunca soğutma işleminden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Soğutma işleminin yalnızca su ile de değil köpük benzeri malzemeler kullanılarak yapılması gerektiğini açıklayan Kaptan, burada bu işlemin yapılmadığını söyledi.

SOYLU: BUNLAR ORADA DA SOĞUTULUYOR, BURADA DA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sakarya’da 3 askerin şehit olduğu patlamada yaralanan 11 jandarma personeli ile kamyon şoförünün tedavi altına alındığını bildirdi.

Soylu, “Bunları buraya patlatmak için getirdiler. İşte bunlar genelde orada da soğutuluyorlar, burada da… Buna yönelik bir usulle birlikte bu mühimmatlar imha edilir. Şimdi buraya getirip, burada boşaltma esnasında neden olduğunu yapılacak adli ve idari soruşturmalar sonucunda hepimizin anlayacağı bir patlama meydana geldi” dedi.

Soylu’nun açıklaması şöyle oldu:

“Maalesef bu patlamada 2’si patlayıcı madde imha timinden olan biri Ankara’dan, biri İstanbul’dan buraya görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız şehit oldu. Birisi de alanın güvenliğini sağlamakla sorumlu olan jandarma personelimiz şehit oldu. Aracın şoförü şu anda ağır yaralı, hastanede. Ameliyatta olduğu bilgisini aldık. Yine Kocaeli’de hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Yine aynı zamanda kaburgasında hafif bir ağrı olan veya patlamadan mütevellit bir ağrı olduğunu bildiğimiz bir jandarma personelimiz var.”

Yine Kocaeli’nde hastaneye sevk edilen bir jandarmamız var. Yine aynı zamanda kaburgasında hafif bir ağrı olan, patlamadan mütevellit bir ağrı olduğunu bildiğimiz bir personelimiz var.

‘1,5 TONLUK PATLAYICI VARDI’

Soylu, “3 Temmuz’daki patlamada etrafa saçılan, gerekse o alandakilerle imha edilecek ne kadar daha mühimmat var?” sorusu üzerine Soylu, “Zannediyorum sayın Başsavcımızdan da öğrendiğim, onlar takip ediyorlar, 1,5 tonluk son bir mühimmat kalmıştı. Onunla beraber bitecekti. Başımız sağ olsun.” dedi.

BÜTÜN İMHALAR JANDARMA DENETİMİNDE Mİ YAPILIYOR?

Bir gazetecinin “Bütün imhalar jandarma denetiminde mi yapılıyor?” sorusuna Soylu, jandarmanın patlayıcı madde imha timi bulunduğunu aktararak, sadece bunu yapmadıklarını, sınırlardaki mayınları temizlemenin de görevleri olduğunu söyledi.

Pişkinliğin bu kadarı! Enkazı kaldırılmadan patrona ‘moral yemeği’ düzenlediler

11 JANDARMA YARALI, KAMYON ŞOFÖRÜNÜN HAYATİ TEHLİKESİ VAR

Hastanelerde 11 jandarma personelimiz var ve bir de şoför arkadaşımız var. Üç arkadaşımız dışında diğerlerinde hayati tehlikesi veya bir sıkıntı yok. Hayati tehlikesi olan bir tek kamyon şoförümüz var. Ona da şifalar diliyoruz. Hem bu konuyla ilgili, hem adli idari soruşturma devam ediyor. Bizim bu konuyla ilgili emniyet,mülkiye müfettişlerimiz biraz sonra alana intikal ederler. Savcılarımız zaten meseleyi araştırıyorlar.”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 2’Sİ İMHA TİMİNDEN 3 JANDARMA ŞEHİT OLDU

İçişleri Bakanlığı patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren Taş Ocağında, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada patlama meydana gelmiştir. Meydana gelen patlamada; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da şehit ve yaralıların olduğu patlamayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Sakarya’nın Hendek ilçesine gittiği öğrenildi.

SAKARYA VALİSİ: 3 ŞEHİT

Sakarya Valisi Çetin Oktay, patlamada 3 askerin şehit olduğunu, 6 kişinin de yaralandığını bildirdi.

AFAD: PATLAYICININ KAMYONDAN İNDİRİLDİĞİ SIRADA PATLAMA MEYDANA GELDİ

AFAD’dan yapılan açıklamada, 3 Temmuz’da Hendek ilçesinde bulunan fabrikada meydana gelen patlamada fabrikanın zarar görmeyen noktalarındaki patlayıcıların bugün kamyonlarla başka bir alana taşınması esnasında 11.35 sıralarında Taşkısığı mevkisinde patlayıcının taşıyıcı kamyondan indirildiği sırada patlama meydana geldiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Meydana gelen patlama neticesinde Sakarya AFAD 2 araç ve 14 personel, 9 ambulans ve 1 UMKE ekibi, Orman Bölge Müdürlüğü 2 su tankeri, 1 arazöz ve 1 müdahale aracı, itfaiye 5 ekip ve jandarma ekipleri patlamanın meydana geldiği noktaya sevk edildi. Patlamada 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı.”

BELEDİYE BAŞKANI YÜCE’DEN AÇIKLAMA

Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, olayda iki askerin şehit olduğunu duyurdu.

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Yüce, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin başı sağolsun. Ben, Ankara’da bakan beyle toplantı anındayken bu patlama oldu. Toplantı anında daire başkanımız hemen bilgi verip olay yerine intikal etti. Olaya müdahale edildi, devamlı bana bilgi aktarılıyor. Şu an bana verilen bilgi iki şehidimiz var, 8 civarında yaralımız var. İmha edilmek üzere götürülen mühimmat aracında patlama sonucunda bunlar oluştu. Ortalık bir toparlansın, duruma hakim olalım sizlere daha net bilgiler aktarırım inşallah.”

MUHTAR BEKTAŞ’TAN AÇIKLAMA

Taşkısığı Mahallesi muhtarı Muharrem Bektaş olay anına ilişkin ilk bilgileri şöyle aktardı:

“Hendek’te patlamayan mühimmatı, jandarma kontrolünde mahallemizde bulunan boş kullanılmayan taş ocağında kontrollü patlatma yapılmak istendi, o sırada kaza oldu. Şu anda yaralımız var. Muhtemelen 1 sivil geri kalan asker. Tek bildiğim bu. Kamyon olay yerine geliyor. Durduğu yerde patlıyor. Kamyon şu an gözümün önünde ve paramparça olmuş durumda. Muhtemelen kamyonun içinde olmuş. Bilmiyorum yanlış bilgi vermeyeyim ama şu anda gözümle gördüğüm bu. Şu anda olay yerindeyim kamyonla aramda 5 metre var.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ AKP-MHP OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

Sakarya’nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz’da meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, 122 kişi yaralanmıştı. CHP’nin patlama ile ilgili Meclis’e verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

CHP’nin patlamaya ilişkin verdiği araştırma önergesi AKP ve MHP tarafından reddedildi

CHP’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

CHP’nin sosyal medya hesabından yapılan ilk açıklamada, “Sakarya’da imha edilmek üzere taşınan havai fişeklerin bulunduğu araçta meydana gelen patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ulusumuzun başı sağ olsun” denildi.

MUHARREM İNCE: FABRİKASI VAR, NASIL TAŞINACAĞINI BİLEN YOK MU?

CHP’li Muharrem İnce, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin sert sert tepki gösterdi. İmce, “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak… Fabrikası var, nasıl taşınacağını, nasıl imha edileceğini bilen yok mu? Yazık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize şifa diliyorum” dedi.

MERAL AKŞENER: NEDEN ÖNLEM ALMIYORSUNUZ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de önlem alınmamasına tepki gösterdi. “Böyle ciddiyetsizlik olmaz” diyen Akşener, “Sakarya’da yaşanan patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz?” diye sordu.

 

İSİG: BU MİKTARDA KIZIŞMIŞ MALZEME NASIL OLUR DA ASKERE TAŞITILIR?

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) de önlem alınmamasına dikkat çekerek, “Sakarya İl Jandarma Komutanı’na ve İçişleri Bakanı’na soruyoruz: Bu miktarda ve kızışmış malzeme nasıl olur da askere taşıtılır? Patlamadan hiç mi ders çıkarılmadı?” dedi.

 

DEVLET BAHÇELİ: YENİ BİR VAHİM OLAY

3 Temmuz’daki patlamanın araştırılmasına ilişkin verilen önerge partisinin ve AKP’nin oylarıyla reddedilen Devlet Bahçeli ise yeni patlama için, “Yeni bir vahim olayın vuku bulması milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür” açıklamasında bulundu.

Bahçeli: Yeni bir vahim olay derinden üzdü

TMMOB: GEREKLİ RİSK KONTROL TEDBİRLERİNİN UYGULANMAMASI SONUCU

Türk Mimar Mühendisleri Odası (TMMOB )Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise ihmal, tedbirsizlik ve sorumsuzluklar yüzünden yaşanan can kayıplarının acılarının birbirine karışmaya devam ettiğini söyledi. Koramaz, “Gerekli risk kontrol tedbirlerinin uygulanmaması sonucunda yaşanan bu patlama ve can kayıplarının, ülkedeki iş güvenliği alanında yaşanan sorunun büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor” dedi.

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER