7 yıl geçti Ankara Gar Katliamı’nda ihmali olanlar yargılanmadı

Yayın tarihi: 10 Ekim 2022 Pazartesi 9:12 am - Güncelleme: 10 Ekim 2022 Pazartesi 9:14 am

Ankara Gar Katliamının üzerinden tam 7 yıl geçti. Terör örgütü IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırıda 103 vatandaşımız hayatını kaybetti. Acıların taze olduğu katliamın ardından kamu görevlileri yargılanmadı.

103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Tren Garı Katliamı’nın üzerinden 7 yıl geçti. Katliamdan önce 62 ayrı istihbarat notu olması, canlı bomba Yunus Emre Alagöz’ün ailesiyle vedalaştığının tespit edilmesine karşın Gar katliamı öncesi istihbarat zafiyeti yaşandı. Miting için Ankara girişlerinde arama noktalarında sorun yaşandı. Aradan geçen zamanda katliamda ihmali olan tek bir kamu görevlisi dahi yargılanamadı.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

10 Ekim 2015 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük katliamlarından biri Ankara’da yaşandı. Emek, Barış, Demokrasi Mitingi için Ankara Tren Garı Meydanı’nda buluşan binlerce kişinin arasında giren iki IŞİD’li canlı bombanın düzenlediği terör saldırısı sonucunda 103 kişi hayatını kaybetti, 500’ün üzerinde kişi yaralandı.

Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirildi, sosyal medyaya erişim ise kısıtlandı.

İSTİFALAR İSTENDİ

Saldırı sonrasında İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile açıklama yapan Adalet Bakanı Kenan İpek, bir gazetecinin İçişleri Bakanı’na “İstifa edecek misiniz?” diye sorduğu sırada gülerek tepki verdi.  AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Her olayda hemen istifa mekanizmasını çalıştırmak doğru değil” dedi.  AKP milletvekili Cemil Çiçek ise “İstifa bazı ülkelerde, demokratik ülkelerde bir yol olarak var. Bizde yok… İstifa meselesi bugünün meselesi değil” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katliamdan bir gün sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşmede İçişleri Bakanı Selami Altınok’un istifa etmesi gerektiğini, istifa etmiyorsa azledilmesi gerektiğini, Adalet Bakanı Kenan İpek’in de istifa etmesi gerektiğini söyledi.

10 Ekim anması yapan gruba saldırı

İHMALLER ZİNCİRİ KATLİAMI GETİRDİ

Ankara Tren Garı, “göz göre göre” yaşanan bir katliam oldu. Saldırıya ilişkin onlarca istihbarat uyarısı Emniyet’in elinde olmasına karşın hiçbir önlem alınmadı. İstihbarat zafiyeti nedeniyle IŞİD’li teröristler Ankara’ya kadar geldi.

62 AYRI İSTİHBARAT RAPORUNA RAĞMEN HAREKETE GEÇİLMEDİ

10 Ekim’den önce Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından, IŞİD’in canlı bomba saldırısı düzenleyeceğine yönelik istihbarat alındı. İstihbaratta, “DEAŞ’ın yapmaya karar verdiği büyük bir eylem için seçtiği grubu Suriye’deki bir kampta özel eğitime aldığı, eylemin uçak-gemi kaçırma ya da miting-kalabalık yerde çok sayıda canlı bomba patlatma şeklinde olabileceği” uyarısı yapıldı. Ancak istihbarat ciddiye alınmadı ve gerekli birimler uyarılmadı. İçişleri Bakanlığı’nın katliamdaki ihmallere ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında Emniyet ve MİT’in IŞİD’in terör saldırısı düzenleyeceğine ilişkin 62 ayrı istihbarat notu geçtiği tespit edildi.

İHMALİ OLAN KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMADI

Ankara Tren Garı katliamının ardından ihmali olan kamu görevlileri yönünden hem idari hem de adli soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı müfettişleri, hazırladığı 25 Şubat 2016 tarihli raporda dönemin Ankara Emniyet Müdürü, İstihbarat Şube müdür vekili, TEM Şube Müdürü, eski Güvenlik Şube müdür vekili ve TEM Şubesi C Büro amirinin ihmalini tespit etti. Raporda, bu isimler hakkında soruşturma izni istendi. Ancak Ankara Valiliği, soruşturma izni vermedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma izni verilmemesine ilişkin karara itiraz etmeyince, dosya dava açılamadan kapandı.

36 SANIK YARGILANDI

10 Ekim Katliamı’na ilişkin açılan davanın ilk duruşması katliamdan bir yıl sonra; 7 Kasım 2016’da Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Tur duruşmaları şeklinde süren dava, katliamın üzerinden geçen yaklaşık üç yıl sonra sonuçlandı. Ağustos 2018’de 17’si firari 19’u tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada dokuz sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ve tutuklular tahliye edilmedi. Katliama ilişkin 16 firari sanık ile insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin yargılandığı dava ise devam ediyor. Firari sanıklar yönünden devam eden yargılamanın 18’inci duruşması 27 Aralık 2022 tarihinde görülecek.

DAVALAR HALA DEVAM EDİYOR

Katliamla ilgili dosyası ana davadan ayrılan sanık Erman Ekici ile 16 firari sanığın yargılandığı duruşma görüldü. MİT’in operasyonu ile Suriye’de yakalanarak Türkiye getirilen, IŞİD’in sözde Türkiye emiri Kasım Güler, tanık olarak dinlendi.

Ana davadan dosyası ayrılan firari 16 sanık ile ‘örgüt yöneticiliği’ suçundan 18 yıl hapse çarptırılan sanık Erman Ekici’nin, ‘insanlığa karşı suç’ ve ‘kasten öldürme’ suçlarından Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme heyeti, önceki celse verilen ara karar gereği IŞİD’in sözde Türkiye emiri Kasım Güler’in tanık olarak dinleneceğini bildirdi. Tanık Güler, Adana’da ‘silahlı terör örgütü üyeliği’nden yargılandığını ve 16 ay tutuklu kaldıktan sonra Suriye’ye kaçak yollardan geçtiğini anlattı.

Suriye’deki insanlara yardımcı olmak için ayda 2 kez insani yardım malzemesi götürdüğünü ileri süren Güler, “İslam devleti kurulunca ben de orada yaşamak istedim. Ailemi de yanıma aldım. Benim DEAŞ’da bir görevim yoktu. Genel olarak Türkiye’den gelen ailelere yardım ediyordum” dedi.

Kasım Güler, davanın firari sanıklarından İlhami Balı ile cezaevi sürecinde tanıştığını; Balı’nın, Suriye’ye geçerken kendisine yardım ettiğini ve o dönem sınır hattında görevli olduğunu belirtti.

2015’in yaz ayında, hava saldırısı sonucu ağır yaralandığını ve uzun süre hastanede kaldığını söyleyen Güler, Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te düzenlenen terör saldırısıyla ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

Emniyet, savcılık aşamasındaki ifadelerinin baskı altında alındığını öne süren Güler, davanın sanıklarıyla ilişkisi olduğu yönündeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını savundu. Müşteki avukatlarının tanığa sorduğu bazı sorulara yanıt vermemesine salondakilerin tepki göstermesi nedeniyle duruşma sırasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Tanığın ardından söz alan müşteki avukatları ise daha önce dinlenen bazı tanıkların yeniden dinlenmesini, olayla ilgili sorumluluğu olduğu iddiasıyla bazı kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve bunların idari yönden incelenmesine ilişkin müfettiş raporlarının istenmesini talep etti. Kabul etmeyen mahkeme heyeti, sanık Erman Ekicinin tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

IŞİD’in Türkiye Emiri 10 Ekim Katliamı davasında ‘tanık’ oldu