659 yıllık kilise tarihi eser sayılmayıp yıkılmak istendi! Bakanlık yetkilisi kiliseleri karıştırdı…

Yayın tarihi: 1 Mart 2023 Çarşamba 11:45 am - Güncelleme: 1 Mart 2023 Çarşamba 11:45 am

Hatay Sarılar Köyü’ndeki 659 yıllık kiliseye tarihi eser statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verildi. Karara tepki gösteren ve düzeltilmesi gerektiğini söyleyen İBB  Genel Sekreteri Mahir Polat’a Kültür Bakanlığı yetkilisi cevap vermek isterken kiliseleri karıştırdı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan 11 ilden biri de Hatay oldu. Şehirde yüzlerce bina yıkılırken tarihi eserler de zarar gördü. Hatay, Altınözü, Sarılar Köyü’ndeki Aziz Georgios Kilisesi de hasar gören yapılar arasında yer aldı. Ağır hasar alan tarihi yapı için yıkım kararı çıktı.

Deplasman yasağının tebligatı Fenerbahçe’ye ulaştı! “Türk futbol tarihine kara bir leke olarak geçecek”

659 YILLIK KİLİSE TARİHİ ESER DEĞİLMİŞ

659 yıl önce inşa edilen kilisenin tarihi eser statüsünde olmadığı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, kilisenin yıkım kararının hemen kaldırılması gerektiğini söyleyerek “659 yıllık Hatay Aziz Georgios Kilisesi’ni tarihi eser statüsüne almayarak yıkım kararını kim vermişse acilen dursun. Bugüne kadar tescillenmemesi incelenmeli Daha 2 senelik restorasyona rağmen hasar alması yanlış restorasyondan Cinayet olur! yapı acilen tescillenmeli” dedi.

Mahir Polat: Galata Kulesi’ne yapılanlara söylenecek hiç bir söz yok

 

BAKANLIK YETKİLİSİ KİLİSELERİ KARIŞTIRDI

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciksöz, Polat’a yanıt vererek yapının tescilli olduğunu iddia etti. İnceciksöz, “Bahsettiğiniz yapı zaten tescilli, bakanlığımızın ilgili tüm birimleri şu an sahada tespit çalışmaları gerçekleştiriyor. Milletçe birlik ve beraberlik içinde olduğumuz bu günlerde kamuoyunu yanlış yönlendiren paylaşımlarda bulunmanın kültürümüzde yeri olmadığını belirtmek isterim” diye yazdı. Ancak İnceciksöz’ün bahsettiği yapı Aziz Nikola Kilisesi olduğu ortaya çıktı.

 

“KEŞKE HANGİ KİLİSEDEN BAHSETTİĞİMİZİ BİLSENİZ”

Polat, İncaciköz’ün Tweet’ini alıntılayarak “Keşke bilgisini verdiğiniz kilisenin hangi kilise olduğuna, bizim bahsettiğimizle bir alakası olmadığına baksaydınız. Altınözü Aziz Georgios Kilisesi diye İskenderun Aziz Nikola Kilisesi’nin bilgisini veriyorsunuz. Tescil fişini de göndereyim. Aralarında 79 km var” yanıtını verdi.