25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Yayın tarihi: 25 Kasım 2021 Perşembe 1:24 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2021 Perşembe 1:25 pm

25 Kasım 1981 yılından beri gayrı resmi, 1999 yılından bu yana ise resmi olarak anılan Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.

BM Genel Kurulu’ndan yaklaşık 18 sene önce 1981’de gayrı resmi olarak anılan günün tarihi ise Dominik Cumhuriyeti’nde faşist Trujillo Hükümet’ine karşı verilen mücadelede sembol haline gelen Mirabel Kardeşlerin tecavüz edilerek öldürülmesi olayına dayanıyor.

1981 YILINDA NE OLDU?

Mirabal Kardeşler ve eşleri, Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı Clandestina isimli gizli bir örgüt kurdu. Trujillo yönetimine karşı insan hakları ve demokrasi için mücadelede simgeleşen kadınlar diktatörlük tarafından defalarca tutuklandı. Mal varlıklarına el konuldu. Trujillo yaptığı bir halk konuşmasında “Ülkenin en büyük iki sorunu kilise ve Mirabel Kardeşlerdir” diyerek Mirabel Kardeşleri hedef gösterdi. Bu konuşmadan sadece 23 gün sonra, hapishanedeki eşlerini ziyaretten dönen üç kız kardeş, uçurumdan aşağı atılarak öldürüldü. Bu cinayet resmi kayıtlara “trafik kazası” olarak geçti. Mirabel Kardeşlerin öldürülmeleri Dominik Cumhuriyeti’nde büyük bir tepki uyandırdı. Direniş güçlendi ve bir yılın sonunda diktatörlük devrildi.

1981 yılında Kolombiya’nın Bogoto şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karaipli Kadınlar Kongresinde, Mirabel Kardeşlerin anısına 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edildi. Latin Amerika’nın ilerici kadınlarının bu kararı, aslında faşist diktatörlüklerin şiddetine karşı kadınlar cephesinden bir mücadele ilanıydı. Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının “Kelebek” olmasından da esinlenerek; o günden sonra üç kız kardeş, gerek Dominik’te gerek dünyada “Kelebekler” adıyla anıldılar.

1981’den beri 25 Kasım, kadına karşı şiddetle mücadele etme günü olarak anılıyor. Bugün, kadına yönelik şiddetin devlet şiddetiyle nasıl iç içe geçtiğini gösteren ve kadın dayanışmasının şiddetle mücadelede en önemli dayanak olduğunu ifade eden bir gün olarak tüm dünya kadınlarının sokaklara çıktığı bir gün. Dünyanın her yerinde kadınlar bugün için eylemler, yürüyüşler ve kongreler düzenliyor. 1999’da ise Birleşmiş Milletler bugünü resmi olarak “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan etti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

Kadına yönelik şiddet, yalnızca cinsiyeti nedeniyle kadınlara uygulanan şiddet davranışıdır. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, yani ‘6284’ kadına yönelik şiddeti şu ifadelerle tanımlıyor:

“Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve bu kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışı.”

Kadına yönelik şiddetin kategorileri de var. Bu kategorilerin içerisinde yer alan bazı şiddet türlerini -duygusal ve sosyal şiddet- ilişki içerisindeyken erkeğin kadını manipüle etmesinden dolayı anlaşılamıyor. Kadına yönelik şiddetin kategorileri ise şu şekilde sıralanıyor: Fiziksel şiddet, duygusal şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, dijital şiddet, flört şiddeti, ısrarlı takip, sosyal şiddet.

Metroda bıçakla tehdit edilen kadın: Görüntülerin belli kısmı yayınlandı