2014’de keşfedildi! Bazilikanın etrafı neden çevrili?

Yayın tarihi: 16 Kasım 2022 Çarşamba 3:13 pm - Güncelleme: 16 Kasım 2022 Çarşamba 5:23 pm

Bursa’nın İznik ilçesinde 2014 yılında İznik Gölü’nün içerisinde yer alan ve 740 depremiyle sular altına gömülen Aziz Neophytos’un adına inşa edilmiş bin 600 yıllık bazilikanın ((kilise) sırrı halen çözülemedi. Bazilikanın etrafı çevrili ve çalışmalar devam ediyor.

Aziz Neophytos’un adına bin 600 yıl önce İznik Gölü içerisinde olduğpu tespit ediline bazilika 8 yıl önce keşfedildi. Keşfin ardından bazilika Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün (Archaeological Institute of America) ’2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi’ arasında gösterildi.

Keşif Bursa’da büyük bir heyecan yarattı fakat çalışmalar devam ettiği için vatandaşlar alanı göremiyor.

Akıllarda iki soru var:

Belediye başkanının açılacak dediği bazilika 9 yıldan beri neden açılmadı?

Bazilikanın etrafı bulunduğundan bu yana neden çevrili?

KİM NE DEDİ?

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin bazilikanın bulunduğu ilk yıllarda şu açıklamayı yaptı:

“Yeri bilinmeyen bu kilise; büyük olasılıkla tespit ettiğimiz bazilika. 740’daki depremle yıkılarak göl derinliklerine gömülür ve unutulur. Yazılı kaynaklarda, 8’inci yüzyılda Aziz Neophytos’un naaşının, yine İznik’te bulunan Koimesis Kilisesi’ne taşındığı ve oraya defnedildiği anlatılır. Bu güne kadar naaşın neden taşındığı bilinmemekteydi. Mezarlardan birinin kapağının açık olması naaşın taşındığını doğrulamakta. Böylece bazilikanın Aziz Neophytos’a ait olduğunu da söyleyebiliriz.”

“BİLİMSEL ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Prof.Dr. Mustafa Şahin ise büyük depremin ardından bazilikanın üzerinin örtüldüğüne dikkat çekerek, “Enkazın kaldırılması durumunda mozaik kaplamalı zemin döşemesi dahil tüm birimleri sualtında görebiliriz. İznik ile birlikte Bursa’nın kültür ve dinler tarihi açısından önemli bir çekim merkezi olmasına da katkı sağlayacak bu yapıda arkeolojik çalışmalar büyük önem taşımakta. Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak bilimsel çalışmayı yürütmeye hazırız” dedi.

“VATANDAŞLAR ZİYARET EDEBİLECEK”

“Kapılar devamlı kapalı olduğu için halkımızda içeriye bakma merakı doğmaktadır.” diyen Şahin şu ifadeleri kullandı: “Biz bu merakı ortadan kaldırma düşüncesi ile bundan sonra her ayın 1. ve 3. cumartesi günü saat 14.00’de halk günü düzenleyeceğiz. Halk gününde tamamen bu süre içinde ne yaptıysak anlatacağız. Göl içindeki bazilika, ayda iki kez vatandaşlar tarafından ziyaret edilebilecek.”

1500 yıllık batık bazilika korona sürecinde daha belirgin hale geldi