2. Abdülhamit döneminde yaptırılan doğal sit alanı imara açılıyor

Yayın tarihi: 24 Ocak 2023 Salı 12:35 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2023 Salı 12:35 pm

İstanbul Beşiktaş’ta, 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan ‘doğal sit alanı’ koruması altındaki 19 bin metrekarelik arazi konut imarına açıldı.

AKP döneminde bir ‘doğal sit alanı’ daha imara açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu sefer İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Yıldız Parkı’nın yanında yer alan “doğal sit alanı” koruması altındaki eski kışla arazisini konut imarına açtı. Plan raporunda belirtilen bilgilere göre, üç parselden oluşan 19 bin metrekarelik arazi, Yıldız Parkı’ndan Palanga Caddesi ile ayrılıyor.

Sözcü’nün aktardığına göre; arazinin kuzeydoğusunda Ortaköy Musevi Mezarlığı yer alıyor. Parsellerinde birinde de tarihi çeşme bulunuyor. Arazi mevcut planlarda “askeri alan” olarak işaretliydi ve Orhaniye Kışlası sınırları içindeydi. Orhaniye Kışlası, 2. Abdülhamid döneminde Yıldız Sarayı’nı korumak amacıyla inşa edilmişti. Uzun süre silahhane olarak hizmet verdi. 1979 yılına kadar muhabere kışlası olarak kullanıldı, 1979 yılından sonra Merkez Komutanlığına devredildi.

İstanbullu nefes alacak yer ararken Cumhur İttifakı parkı imara açtı

KANUN KAPSAMINDA VAKFA DEVREDİLDİ

Kışla içinde kalan hazineye ait iki parsel ve mülkiyeti İBB’ye ait bir parsel, Vakıflar Kanununun geçici 11. maddesi kapsamında Ortaköy Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı adına 2012 yılında tapuya tescil edildi. İstanbul Merkez Komutanlığı tarafından 2018 yılında da arazi vakfa teslim edildi.

DOĞAL SİT ALANI OLDU, TARİHİ SİT İPTAL EDİLDİ

Kışla sınırları dışına çıkarılan parseller, “Yıldız Sarayı Tarihi ve Doğal Sit Alanı” sınırlarında yeniden düzenlemeye gidildiği esnada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2021 yılında aldığı karar doğrultusunda “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi. İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 14 Haziran 2022 tarihli kararıyla ise parseller tarihi sit alanı sınırından çıkarıldı. Planlama alanı tarihi sit sınırları dışında fakat doğal sit sınırları içinde kaldı.

İBB park yaptı bakanlık imara açtı!

5 KATLI BİNALAR DİKİLECEK

Parsellerin vakıf mülkiyetine geçmesi ve alınan sit kararları nedeniyle yeniden plan yapılması gerekliliği ortaya çıktı. Askıya çıkan yeni planda arazinin 13 bin 452 metrekaresi gelişme konut alanı oldu. Tescilli kültür varlığı olan silahhanenin bulunduğu bin 483 metrekarelik alan; sosyal kültürel tesis alanı olarak belirlendi. Bu alanlarda inşaat oranı 1.50, yükseklik 5 kat olarak belirlendi. Arazinin; 2 bin 235 metrekaresi park, 2 bin metrekaresi de yol için ayrıldı.

İBB UYARDI: İNŞAAT ORANI VE YÜKSEKLİK ARTTI

Plan teklifiyle ilgili görüşüne başvurulan İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, toplam inşaat alanının 26 bin 260 metrekare artırıldığını tespit etti. İnşaat oranının ve bina yüksekliklerinin çevre yapılaşma koşullarına göre çok yüksek olduğu ifade edilerek bölgeye ek nüfus ve trafik yükü getirileceğine vurgu yapıldı. Kültür varlığı olarak tescilli binanın yer aldığı parselde 5 kat olacak şekilde yapılaşma önerilmesinin tescilli binanın önüne geçerek arka planda kalmasına sebep olacağı belirtildi.

TARİHİ SU YOLLARI VE ÇINARLAR BULUNUYOR

Alandan tarihi Hamidiye ve Taksim Suyolları yolları geçiyor. Planlama alanı ve içinde bulunduğu bölge yüksek tehlikeli deprem bölgesi içinde yer alıyor. Alan, kızılçam ve doğu çınarı ağaçları ile kaplı.

İmara aykırı yapıların yıkımı devam ediyor