15 Temmuz ‘gazi’sini pavyon paylaşımı ele verdi

Yayın tarihi: 29 Ocak 2024 Pazartesi 7:52 am - Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi 8:18 am

Gazeteci Barış Terkoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi günü Kırşehir’den Ankara’ya geldiğini anlatan ve ’15 Temmuz gazisi’ ilan edilen Metin Kolca’nın 14 Temmuz gecesi Ankara’da bir pavyonda olduğunu sosyal medya paylaşımıyla ortaya çıkardı. Öte yandan ‘suç örgütü’ davasından 104 yıla hüküm giyen Kolca’nın eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla fotoğrafı var.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, “14 Temmuz pavyonu, 15 Temmuz darbesi, 16 Temmuz devleti” başlıklı yazısında, 15 Temmuz ‘gazisi’ Metin Kolca’nın portresini yazdı.

Barış Terkoğlu’nun yazısında şu ifadeler yer aldı:

Adı Metin Kolca. Hükümet medyasını okursanız, o 15 Temmuz kahramanı. Haberlerde o gece Nevşehir’de neler olduğunu anlatmış:
’15 Temmuz günü saat 21.30 gibi eve geldim. Normalde uyumam, yatsı namazı ezanı geç okunduğu için uyudum. Ben uykudayken eşim beni kaldırarak Genelkurmay Başkanının rehin alındığını ve Genelkurmay Başkanlığının önünde kalabalık olduğunu söyledi. (…) Cumhurbaşkanımız telefonla televizyona bağlanarak halkı sokağa çağırmıştı. (…) Eşimle vedalaşarak helalleştim. Kırşehir üzerinden Ankara’ya ulaştım. Saat 00.50 gibi Kızılay’a girdim.’

Kolca’nın hikayesi eline taş alıp tankları durdurmasıyla sürüyordu. Anlattığı ‘kahramanlık’ destanıydı. Kolca, üzerinden tankın geçtiği lüks aracını paylaşarak hikayesini inanılır hale getiriyordu.

ÇELİŞKİLERLE DOLU İFADE

Ancak çelişkilerle doluydu. Cumhurbaşkanı CNN’e 00.24’te bağlanmış, halkı sokağa çağırmıştı. Dinlemesi, eşiyle vedalaşması, yola çıkıp Nevşehir’den Ankara’ya gelmesi tam 26 dakikaydı ki, bu imkansızdı.

Sayısız tutarsızlık içinden bir tane daha söyleyeyim. Kolca, aracıyla Sıhhiye Köprüsü’nü kapatıp, köprüden düştüğünü söylüyordu. Gelgelelim, aracın fotoğraflardaki yeri, Atatürk Bulvarı üzerinde, daha çok Kızılay’daki gece kulüplerine yakın görünüyordu. Nitekim öyle de çıktı. Kolca, sosyal medya hesabından 14 Temmuz gecesi “Binbir Gece” isimli mekandan fotoğraf paylaşmıştı. Yani Kolca, 15 Temmuz gününe Ankara pavyonlarında girmişti!

SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASINDAN 104 YIL

Kolca’nın sosyal medya hesabıyla durum daha da anlaşılır hale geliyor. Pavyon meraklısı bu 15 Temmuz gazisi, Nevşehir’de kendince düzen kuruyor, ceza kesiyor. Örneğin elinin kırık olduğu bir fotoğrafı şöyle paylaşmış: “İyiyim arkadaşlar, itin birinin çenesini kırdık, el de kırıldı. Merak edilecek bir şey yok. Diğer taraf merak etsin, iki sene ekmek, su içemez.”
Kendisini tanıyanlara göre Kolca 15 Temmuz gazisi filan değildi. Aslında mahkemelerde başka bir derdi var. 15 Temmuz’un “Ziyaaaaa” hikayesi tam da bunun içindi.
Şöyle anlatayım…

24 Mayıs 2018 tarihinde, AA’nın “Nevşehir’de Suç Örgütü Davasında Karar” başlıklı haberi gösteriyor. Nevşehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak, yağma, tefecilik, gasp, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, tehdit, uyuşturucu ticareti” gibi suçlamalarla yargılanan sanıklara ceza yağdırdı. Buna göre örgütün 1 numarası ağabey Deniz Kolca 201 yıl hapis cezası alırken, 2 numarası kardeş Metin Kolca 104 yıla hüküm giymişti.

Kısacası Metin Kolca, yargıya göre de bir mafya-çete yöneticisiydi. Tabiri caizse “çökme” işleri yaparken yakalanıyor, kendisini korumak için “15 Temmuz gaziliği” hikayesini uyduruyordu. Hükümet medyası da bize onu bu şekilde tanıtıyordu.”

3 CİNAYET SANIĞINI TUTUKLAMAYAN HAKİM

Terkoğlu, aynı zamanda Kolca’nın bir süre tutuklu kalıp dışarı çıktığını, sosyal medya hesabından “devlet benim”, “kendimi devlete bayrağa feda ettim”, “yakında göreceksiniz” gibi intikam paylaşımları yaptığını ve Aksaray 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Aksaray İli Adli Yargı Komisyonu Başkanı Hakim G.O. ile bir kafede buluşup poz verdiğini yazdı.
Hakim G.O. ise, Siverek’te, 2019’da, İzol Ailesi’nden 4 kişinin öldürüldüğü katliam davasında dört kez müebbet verilen 3 sanığı ‘kaçma şüphesi yok’ diyerek tutuklamayan hakim.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN

Kolca’nın aynı zamanda eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla da fotoğrafı var. Kolca’nın sosyal medya hesabından fotoğrafı ‘babasın’ diyerek paylaştığı da görülüyor.

Kaynak: TELE1