15 metrekarede bir tarih! Turgut Özal’dan İmamoğlu’na… “Devletin iki yakasını bir araya getiren adam”

Yayın tarihi: 13 Ocak 2023 Cuma 4:19 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2023 Cuma 4:28 pm

Özel Haber: Hude Gürbüz

Haber: Hude Gürbüz

Kamera: İbrahim Yıldırım

Beyoğlu’nda 15 metrekare olan bir iş yerinde ısmarlama gömlek diken 81 yaşındaki Celalettin Benli tarihe meydan okuyor. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın gömleklerini diken Benli, “Elden ayaktan kesilince mesleğimi bırakırım” dedi.

Beyoğlu’nun ilk Türk Ismarlama Gömlekçisi Celalettin Benli. 67 yıldır Turgut Özal’dan Ekrem İmamoğlu’na çok sayıda siyasetçiye gömlek dikti. Benli 1955’te Beyoğlu Hazzo Pulo Pasajı’nda ustası Yorgo Kalayonis yanında çalışmaya başladı. 14 yaşında mesleğe adımını atan Benli, Rum ustası Türkiye’yi terk edince ısmarlama gömlek işine başladı.

Benli sürecini, şu ifadelerle anlatıyor:

“KUMAŞLAR ÖZAL İÇİN İSTERSENİZ ARAYAYIM KENDİSİNİ”

“Daha önce yerli kumaşlarımız kalitesizdi. Kumaşları İsviçre’den, valizim ne kadar alırsa o kadar kumaş getiriyordum. Pamuklu ithalatı serbest değildi. Terziler de İngiltere’den elbiselik kumaş getirilerdi. Kaçak getirmiş gibi oluyorduk ithalat serbest olmadığı için. Bir gün Kapıkule Gümrük’de, Gümrük memurları araban hep kumaş dolu, pamuklu ithalatı yasak. Seni alıkoyacağız dediler. O zamanlarda da Turgut Özal’a gömlek yapıyordum. Memurlara dönüp bu kumaşlar Özal için isterseniz arayayım kendisiyle konuşun siz bilirsiniz dedim. Öyle deyince iki memur birbirinin yüzüne bakıp beni bıraktı.

‘NİYE İSVİÇRE’DEN’ SORUSU HER ŞEYİ BAŞLATTI

Turgut Özal, her İstanbul’ a gelişinde muhakkak benden 10-12 gömlek alırdı. Rahmetli oluncaya kadar da benden ısmarlama gömlek almaya devam etti. Bir gün Harbiye Ordu Evi’ne Özal’ın sipariş gömleklerini teslim etmek için gittiğim de ‘Celalettin bey şu üzerimdekinden 10 tane daha yapar mısın’ dedi. Gömleğe baktım İsviçre’den getirdiğim kumaş. O kumaştan da bir gömleklik kalmıştı. Bir hafta sonra gidip alacağım dediğim de ‘Niye İsviçre’den?’ dedi. Çünkü o dönem müşterilerin giydiği bütün kumaşları İsviçre’den getiriyordum. Yerli kumaşlar kalitesiz olduğu için iki yıkanma da yakaları açılıyordu. ‘Mecburen İsviçre’den getiriyorum kaçak oluyor hem de efendim, gümrükten de iki defa çevirdiler, pamuklu ithalatı yasak olduğu için’ dedim.

“ÖZAL’A KAÇAK GETİRMEKTEN KURTULDUM”

Ben Özal’ın kumaşını aldıktan sonra 10 tane diktim. Aradan 3 hafta geçti Ankara’dan Özel Kalem Müdürü aradı cumartesi günü İstanbul’a geleceğiz gömlekler olduysa seni bekliyoruz. Gazetelere baktığım da pamuklu ithalatı serbest oldu yazıyor. ‘Özal’a kaçak getirmekten kurtuldum pamuklu ithalatı serbest oldu’ dedim. Özal bana dönüp ‘O senin eserin bana kumaşlarımızın kalitesiz olduğunu yakalarının da iki yıkama da açıldığını kimse söylemedi. Bundan sonra bizim kumaşlarımız da iyi olacak’ dedi.

“İMAMOĞLU’NA DA GÖMLEK DİKMEK NASİP OLDU”

Dükkanıma İmamoğlu da geldi. Ölçüsünü alıp Ekrem beye de ısmarlama gömlek dikmek nasip oldu kendisi çok da memnun kaldı.

“ELDEN AYAKTAN KESİLİRSEM BIRAKIRIM”

81 yaşında mesleğine severek devam eden ısmarlama gömlekçi Celalettin Benli “67 yıldır bu işi yapıyorum anca elden ayaktan kesilince mesleğimi bırakırım” diyor.

İlyas Salman: Saraya dalkavuk olacağıma halka soytarı olurum