13 kanser türünün obezite ile doğrudan ilişkisi var!

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2019 Pazartesi 11:20 am - Güncelleme: 26 Ağustos 2019 Pazartesi 11:20 am

Dünya genelinde yaygın olarak görülen obezite hastalı yapılan araştırmalar sonucunda sigara içenlerden daha fazla risk teşkil ettiği ve 13 ayrı kansere de davetiye çıkardığı belirlendi.

İngiltere bulunan Kanser Araştırma Deneği obezite ve kanserle ilgili yaptığı araştırma sonuçlarını açıkladı. Bu sonuçlara göre ise obezite hastalarının kansere yakalanma olasılığının, sigara içenlere göre daha fazla olduğu ortaya çıktı.

İngiltere’de yapılan bu çalışmada obezite ve kanser ilişkisine dair çarpıcı veriler ortaya konuldu. Araştırma istatistiklerine göre, Türk bilim insanları da dikkat çekti. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Tüğen, araştırma sonuçlarındam çıkan verilere de dayanarak 13 kanser türünün yetişkinlerde obeziteyle doğrudan ilişkisinin olduğunu açıkladı.

Op. Dr. Serkan Tüğen, bu riskin önüne geçilebilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak “Obezitenin kanser ile olan ilişkisi uzun zamandır bilinmekteydi ancak son zamanlardaki en çarpıcı çalışma İngiltere’den geldi. Deneğin yaptığı çalışmaya göre milyonlarca insan obeziteye bağlı kanser riski altında bulunuyor. İngiltere’de yapılan çalışmada yılda obeziteye bağlı 23 bin kanser vakası olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Tüğen, obeziteye bağlı birçok kanser türünün sigara bağlı kanser türlerine yakalanma riskinden daha fazla olduğuna dikkat çekerek bu oranları, “Bağırsak kanserine yakalanan hastaların 4 bin 200’ü obeziteye bağlıyken, sadece 2 bin 900’ü sigara kullanımına bağlıdır.

Aynı şekilde karaciğer kanserine yakalanan hastaların bin 300’ü obeziteye bağlıyken, bin 200’ü sigara kullanımına, yumurtalık kanserine yakalanan hastaların 490’ı obez iken sadece 25 tanesi sigara kullanımına bağlıdır” diye açıkladı. İngiltere Kanser Araştırma Deneği’ne göre 13 farklı kanser türünün obeziteyle olan ilişkisi ortaya konduğu ve bu riskin önüne geçilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiği konusunda özellikle uyaran Op. Dr. Serkan Tüğen, “Türkiye’de de tıpkı İngiltere’de olduğu gibi, obezite ve kanser ilişkisi konusunda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.