10 saniyenin altındaki teması cinsel taciz saymayan mahkemeye büyük tepki

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2023 Perşembe 6:06 am - Güncelleme: 13 Temmuz 2023 Perşembe 6:18 am

İtalya’da cinsel istismar davalarına bakan mahkeme bir kadına 10 saniyenin altında dokunulmasını taciz olarak hükmetmedi. Mahkemenin kararına büyük tepki yağdı.

 

BBC Türkçe’nin haberine göre bugün 18 yaşında olan Laura isimli öğrenci, Roma’daki bir lisede Nisan 2022’de yaşanan olayda, hademe Antonio Avola’nın pantolonunun ve iç çamaşırının içine elini sokarak kendisini taciz ettiğini iddia ediyordu. Laura, okulun merdivenlerinden çıkarken belinden inen pantolonunu çektiği sırada, pantolonunun ve iç çamaşırının içinde bir el hissettiğini anlattı.

İTİRAF ETTİ

5-10 saniye arası süren tacizin ardından Avola öğrenciye, “Aşkım şaka yapıyordum, biliyorsun” dedi. Açılan davada ifade veren Avola da öğrenciye rızası dışında dokunduğunu kabul etti ancak elini külotunun içine sokmadığını savundu.

SANİYE HESABI YAPILDI

Savcılık Avola hakkında 3,5 yıl hapis isterken mahkeme, ‘şehvet içerikli niyet’ tespit edilemediği gerekçesiyle eylemi cinsel şiddet olarak kabul etmedi.

Mahkeme heyeti bu karara, eylemin süresini ve ısrarlı olmamasını da gerekçe gösterdi. Mahkeme, bu eylemin ancak ‘hafif bir dokunuş’ sayılabileceğine, ‘şaka amaçlı’ yapıldığı iddiasının inandırıcı olduğuna hükmetti.

Bu karar, “10 saniyenin altındaysa taciz değil” gibi başlıklarla haberlere konu oldu. Aralarında siyasetçiler ve sanatçıların da yer aldığı geniş bir kesimden tepki çekti. Merkez-soldaki Demokratik Parti’den Avrupa Parlamentosu üyesi Brando Benifei, “10 saniye size az gibi geliyorsa bu süre boyunca elinizi ateşe sokun bakalım” diye tepki gösterdi.