1 Mayıs’ın sembol afişlerini hazırlayan Ressam Orhan Taylan hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 4 Kasım 2023 Cumartesi 11:08 pm - Güncelleme: 5 Kasım 2023 Pazar 2:18 pm

1 Mayıs’ın sembol afişleri olan dünyayı avucuna sığdırmış işçi ile “zinciri vurulmuş işçi”yi hazırlayan Ressam Orhan Taylan hayatını kaybetti.

Zatürre ve kan şekeri yüksekliği şikayetleriyle 13 Ekim’de hastaneye kaldırılan Ressam ve Heykeltıraş Orhan Taylan hayatını kaybetti.

Orhan Taylan’ın cenazesi, 6 Kasım Pazartesi günü Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile mezarlığına defnedilecek.

Taylan, 1 Mayıs kutlamalarının iki simge afişi; dünyayı avucuna sığdırmış, havaya kaldıran nasırlı eller ile ‘zincire vurulmuş işçi’ afişlerinin çizeriydi.

“RESİMLE NEFES ALAN BİRİYDİ”

Orhan Taylan’ın oğlu Ferhat Taylan babasının vefatı üzerine şu mesajı paylaştı:

Sevgili babam, usta Ressam Orhan Taylan, 4 kasım Cumartesi günü, İstanbul’da bir aydır tedavi gördüğü hastanede aramızdan ayrıldı. Cenazesi, 6 Kasım Pazartesi günü Bebek Camii’ndeki öğle namazının ardından Aşiyan mezarlığına defnedilecek. Babam 82 yaşına kadar, her gün yaptığı resimleri sayesinde geçindi ve atölyesini ayakta tuttu. Kendi boyasını, kendi rakısını – bunların en iyisini – üretti; atölyesinde resim bilgisini çok sayıda öğrencisiyle paylaştı. Kimseye biat etmedi. Barış Derneği üyesi olmak suçuyla 12 Eylül’de idamla yargılandı; sonuçta beraat ettiği dava süresince sanatçı arkadaşlarıyla 3 seneden fazla hapis yattı. Bugün onu yargılayan savcı ve hakimleri kimse hatırlamıyor, ama babamın 1976’da DİSK için bir gecede yaptığı 1 Mayıs afişini bu ülkede hemen herkes bilir. Babam resimle nefes alan biriydi, resim yapamadığı bir yaşamın onun için anlamı olamazdı. Bodrum’daki bahçesinde, Asmalımescit’teki atölyesinde, istediği gibi, keyifli bir yaşamı oldu. Son döneminde de acı çekmeden, sevdiklerini yanında hissederek aramızdan ayrıldı. Birbirinden güzel resim ve heykelleriyle olduğu kadar, inceliği ve dostluğuyla da hatırlanacağını biliyorum. Son yazını birlikte geçirdiğimiz için mutluyum. Seni çok özleyeceğiz.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda kahvaltı organizasyonu