Ukrayna’da son durum… Kremlin’den Putin-Zelenski görüşmesi açıklaması

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 7:37 am - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 10:12 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon sürüyor. Ukrayna lideri Zelenski “Putin’le er ya da geç bir araya geleceğim, görüşme Kudüs’te bile olabilir” dedi. Bu arada ülkede sıkıyönetim 30 gün daha uzatıldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlattığı operasyon devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk defa “Kinjal” hipersonik füze kullanarak vurduğunu duyurdu. Kiev, 24 Şubat’tan bu yana beşinci bir Rus generalin öldürüldüğünü, öldürülen kişinin Korgeneral Andrey Mordviçev olduğunu iddia etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile er ya da geç diyalog için bir araya geleceğini ve bu görüşmenin Kudüs’te bile düzenlenebileceğini belirtti. Zelenski, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, Rusya’nın ülkesine saldırmasının 25. gününü değerlendirerek, “Rus ordusu 25 gündür icat ettiği Ukrayna Nazilerini arıyor ama bulamıyor” dedi.

Zelenski, Vladimir Putin ile masaya oturmaya hazır olduğunu, ancak Rusya ile savaşı bitirecek şekilde müzakere yapılamamasının “üçüncü bir dünya savaşı anlamına geleceğini” söyledi. Zelenski, CNN’e verdiği röportajda aynı zamanda “Ukrayna NATO üyesi olsaydı bu savaş başlamazdı” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında 25’inci gün! İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

CANLI ANLATIM

22.00 | RUSYA’DAN TÜRK VATANDAŞLARINA UYARI: DONBASS’TAKİ SİLAHLI ÇATIŞMALARA KATILMAYIN

Rusya Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarına Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesine seyahat etmekten ve silahlı çatışmalara katılmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.

20.30 |  ZELENSKİ: RUSYA’NIN ÜLTİMATOMU YERİNE GETİRELEMEZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya’nın ültimatomunu yerine getiremeyeceklerini bunun sadece Ukrayna halkının tamamen yok edildiği durumda mümkün olacağını bildirdi.

12:41 | KREMLİN: PUTİN-ZELENSKİ GÖRÜŞMESİ İÇİN ZEMİN OLUŞMADI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Putin-Zelenski görüşmesi için hala zemin oluşmadı, ilk önce önemli ilerleme sağlanması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Peskov, “Rusya, müzakerelerin hızlı yönetilmesi için Ukrayna tarafına göre daha hazır. Ukrayna üzerinde etkisi olan ülkeler, Kiev’in barış müzakerelerinde daha yapıcı olması için çaba harcamalı” dedi.

Peskov, “Müzakerelerde olması gerektiği kadar ilerleme sağlanamadı” diye konuştu.

11:10 | KİEV’E FÜZE SALDIRISI

Başkent Kiev güne siren sesleriyle uyanırken Rusya ordusu kente yakın bazı yerleşim yerlerini hedef almaya devam ediyor. Kiev’in Podilskyi bölgesindeki bir alışveriş merkezinin dün gece geç saatlerde bombalandığı, çıkan yangını kontrol altına almak için itfaiye ekiplerinin çalışmalarının devam ettiği aktarıldı. AFP’nin haberine göre, söz konusu saldırıda altı kişi hayatını kaybetti.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko yaptığı açıklamada, söz konusu saldırılarda bir kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Kiev’in Podilskyi ilçesinde çok sayıda patlamalar meydana geldi. Özellikle ev ve alışveriş merkezlerinden biri hedef alındı. Kurtarma görevlileri, sağlık ekipleri ve polis olay yerinde” ifadelerini kullandı.

10:09 | ODESSA’YA TOPÇU ATIŞLARI YAPILIYOR

Ukrayna’nın liman kenti Odessa’nın açıklarında ise Rusya ordusunun topçu atışları gerçekleştirdiği belirtildi. Ukrayna ordusuna bağlı sosyal medya hesaplarından saldırıya ilişkin görüntüler paylaşıldı.

09.49| SUMY’DEKİ KİMYA TESİSİNDE AMONYAK SIZINTISI

Rus ordusunun kuşatmasındaki  Sumy şehrinde bir kimya tesisinde amonyak sızıntısı olduğu bildirildi. Sumy bölge valisi Dmytro Zhyvytskyy bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumy kentinde Rus birlikleri tarafından kuşatılan bir kimyasal tesiste amonyak sızıntısı olduğunu söyledi.

07:26 | ZELENSKİ: PUTİN’LE ER YA DA GEÇ GÖRÜŞECEĞİM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile er ya da geç diyalog için bir araya geleceğini ve bu görüşmenin Kudüs’te bile düzenlenebileceğini söyledi. Zelenski, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, Rusya’nın ülkesine saldırmasının 25. gününü değerlendirerek, “Rus ordusu 25 gündür icat ettiği Ukrayna Nazilerini arıyor ama bulamıyor” dedi.

Rus askerlerinin Ukrayna’da savaş suçları işlediğini belirten Zelenski, “En önemlisi Rus askerleri bir türlü eve dönüş yolunu bulamıyorlar ve askerlerimiz onların Allah’ın huzuruna çıkmalarına yardım ediyor” şeklinde konuştu.

Zelenski, Rus ordusunun 20 Mart’ta Mariupol’da düzenlediği hava saldırısı sonucu çok sayıda kişinin sığındığı okul binasının yıkıldığı bilgisini paylaşarak, “Henüz kaç kişinin hayatta olduğunu bilmiyoruz ama bombayı atan pilotun mutlaka bulunup sivilleri öldüren diğer pilotlar gibi cezalandırılacağına eminim.” ifadesini kullandı.

İsrail Parlamentosu özel oturumuna 20 Mart’ta video konferans yöntemiyle bağlanarak milletvekillerine hitap ettiğini hatırlatan Zelenski, İsrail halkından bekledikleri desteği alabileceklerini kaydetti.

Zelenski, barışın sağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog kurmanın gerekliliğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail Başbakanı (Naftali Bennett) bize Rusya ile diyalog çağrısında bulunuyor ve onun için minnettarım. Bu (çağrı), er ya da geç Putin’le gerçekleşecek bir diyalogla ilgilidir ve Kudüs’te bir toplantının yapılması bile mümkün. Eğer bu mümkün olursa barışın sağlanması için doğru bir karar olur.”

Rusya’da “Nazizm”le suçlanan bir Ukrayna Devlet Başkanı olarak İsrail Parlamentosu’na hitap ettiğini hatırlatan Zelenski, “Sadece bu gerçek bile Moskova’da bir şeylerin yanlış olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Zelenski, 20 Mart’ta dört insani koridorun açıldığı ve aralarında 4 bini Mariupol’den toplam 7 bin 295 kişinin tahliye edildiğini belirterek, tahliye operasyonlarının süreceğini bildirdi.

07:23 | UKRAYNA: ALIŞVERİŞ MERKEZİ’NE SALDIRIDA 4 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Devlet Acil Durum Hizmetleri, Rus ordusunun bu gece başkent Kiev’deki alışveriş merkezine düzenlediğini belirterek, saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin de yaralandığını açıkladı.

RUSYA DUYURDU: MARİUPOL’DEN İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Rusya Savunma Bakanlığı, 21 Mart sabah itibari ile Mariupol’den insani yardım koridorlarının açılacağını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, yaptığı açıklamasında, Ukrayna’daki insani yardım koridorları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren Mariupol’den doğu ve batıya insani yardım koridorlarının açılacağını belirtti.

Mizintsev, taraflara sabah saat 09.30’dan itibaren karara uymak için ateş kes çağrısında bulundu.

07:10 | KİEV’DE ART ARDA PATLAMA SESLERİ

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev’in Podilskyi semtinde patlama seslerinin duyulduğunu belirtti.

Mevcut bilgilere göre, patlamaların bir alışveriş merkezi ve bazı apartmanlarda gerçekleştiğini kaydeden Kliçko, “Kurtarma ekipleri, sağlık görevlileri ve polis olay yerinde” dedi.

Kliçko, patlamalar sonucu bir kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Ukrayna’da Orta Çağ’dan kalma görüntüler