Rusya-Ukrayna savaşında 25’inci gün! İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

Yayın tarihi: 20 Mart 2022 Pazar 9:33 am - Güncelleme: 20 Mart 2022 Pazar 4:24 pm

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 25’inci günü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, derhal “dürüst barış müzakereleri” yapılması için çağrıda bulundu. Zelenski, aksi taktirde Rusya’nın “jenerasyonlarca atlatamayacağı büyük kayıplar yaşayacağını” dile getirdi. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) savaşta en az 847 sivilin öldüğünü açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusu Mariupol kenti çevresinde kontrolünü güçlendirdiği için Ukrayna’nın geçici olarak Azak Denizi’ne erişiminin kesildiğini belirtti. İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

CANLI ANLATIM

16.20| NATO, Ukrayna’nın Batı sınırındaki Slovakya’ya ise Patriot hava savunma sistemi konuşlandırıyor. Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, Patriot bataryalarının birkaç gün içinde ülkeye getireleceğini söyledi.

15.18 | Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, bugün sivillerin çatışmaların olduğu bölgelerden tahliyesi için yedi insani koridor açılacağını açıkladı. Vereschuk, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başlamasından bu yana bu bölgelerden toplam 190 bin sivilin tahliye edildiğini söyledi.

14.08 | Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-20 Mart’taki kayıplarıyla ilgili verileri paylaştı. Buna göre, Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan 14 bin 700 asker öldürüldü, Ruslara ait 96 uçak, 118 helikopter, 476 tank, 1487 zırhlı araç, 230 top, 74 roketatar sistemi ve 44 hava savunma sistemi imha edildi.

12.45 | Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Twitter hesabından geçen hafta Mariupol’de Rus güçleri tarafından vurulan tiyatronun son hâlini paylaştı. Kuleba, şöyle yazdı: “Bunlar, Mariupol’de yüzlerce sivilin saklandığı Drama Tiyatrosu’nun kalıntıları. İnsanlık dışı Rus savaş suçu. Hâlâ Rusya’yla çalışan çokuluslu şirketlere ortak istiyorum: Nasıl onlarla iş yapmaya devam edebiliyorsunuz? Bunu yapanlar nasıl besleyebiliyor, hizmet edebiliyor, para ödeyebiliyorsunuz?”

10:44 | Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, savaşın taraflarının barışı sağlamak için 6 maddenin ilk 4’ünde anlaştığını duyurdu. İlk madde ise Ukrayna’nın NATO’dan vazgeçmesi.

10.34 | Mariupol Şehir Konseyi, Rus güçlerinin içinde 400 kişinin sığındığı bir sanat okulunu bombaladığını açıkladı. Mariupol Şehir Konseyi’nin Telegram kanalından yapılan açıklamada, Rus güçlerinin bombaladığı sanat okulunda kadınlar, çocuklar ve yaşlıların sığındığı belirtildi. Hayatını kaybedenler ya da yaralılar olup olmadığı henüz belirtilmedi.

10.32 | Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Uçaklarımız dün gece Ukrayna’nın 62 askeri tesisini imha etti” ifadeleri yer aldı.

10.30|Ukrayna Lideri Vladimir Zelenski, İsviçre Parlemantosu’nda yaptığı konuşmada savaşın sorumlusu Rusların banka hesaplarının dondurulmasını talep etti.

08.04 | Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini belirtti.

Zelenski “Ukrayna her zaman barışçıl bir çözüm aradı. Üstelik, barıştan en çok biz yanayız. Çünkü hayatını kaybeden herkesi sayıyoruz. Çünkü, bizim için yıkılan her aile, yıkılan her ev önemlidir. Çünkü biz Ukraynalıyız ve bizim için bir insan paha biçilemez.” dedi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya alma kararı verdiğini vurgulayan Zelenskiy, bu çerçevede “Yaşam İçin Muhalefet Platformu”, “Şaria Partisi”, “Bizim”, “Muhalefet Bloku”, “Sol Muhalefet”, “Sol Güçler Birliği”, “Devlet”, “Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi”, “Ukrayna Sosyalist Partisi”, “Sosyalistler” ve “Vladimir Saldo Bloku” partilerinin faaliyetlerinin durdurulduğunu aktardı.

Zelenski, ayrıca “Vladimir Saldo Bloku” partisinin Ukrayna’da bilinmediğini ve seçimler öncesi Herson’da kurulduğunu anımsatarak, bu partinin Rus ordusu yanlısı ve sözde Herson Halk Cumhuriyeti’nin yaratılmasına katıldığı iddia edilen Herson belediye meclisi üyesi Saldo ile bağlantılı olduğuna dikkati çekti.

07.30 | Kyiv Independent’in aktardığı habere göre, Rus güçleri Mariupol’de sivilleri tahliye amacıyla bulunan otobüsleri durdurmaya başladı. Rus güçlerinin tahliye otobüslerinin şehre girmesine izin vermediği belirtildi. Mariupol’un yakınındaki Berdysank’ta yetkililer, Rus güçlerinin tahliye olan yüzlerce kişiyi istekleri dışında Rusya’ya götürdüğünü söylüyor.

07.00 | Kiev, Sumi, Mıkolayiv, Poltava, Harkov, Odesa ve Zaporijya’da insanların güne siren sesleriyle uyandığı belirtildi.

ABD’den Türkiye’ye S-400 önerisi: Ukrayna’ya verin